Електронне голосування в Україні: правові аспекти в контексті технологічних інновацій і перспектив - Терлюк, Олексій; Терлюк, Іван; Terlyuk, Oleksii; Terlyuk, Ivan (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Розглянуто правові аспекти організації електронного голосування (е-голосування) в Україні у контексті технологічних інновацій і перспектив упровадження. Досліджено суть, форми е-голосування як інноваційного інструменту реалізації виборчих прав громадян. Розглянуто основні технологічні рішення, що застосовуються у світовій прак- тиці: інтернет-голосування (i-voting), використання електронних терміналів (DRE), біометрична ідентифікація, смарткарткові технології та двофакторна авторизація. Особ- ливу увагу присвячено питанню безпеки, автентифікації та прозорості е-голосування, включно з ризиками кіберзагроз, втрати довіри виборців та цифрової нерівності. Зазна- чено потенційні переваги впровадження блокчейн-голосування, проте акцентовано на потребі правового врегулювання відповідних процесів. Проаналізовано нормативно- правову базу України у сфері виборчого законодавства, включно з положеннями Кон- ституції України, Виборчого кодексу та Концепції розвитку електронної демократії. Наголошено на можливості їх використання як відправної точки для розробки спеціальних нормативно-правових актів щодо е-голосування в Україні. Зазначено, що окремі елементи цифрової трансформації виборчого процесу, як-от доступний через онлайн-сервіси Державний реєстр виборців чи електронна ідентифікація громадян через систему BankID та Дія.Підпис, в Україні все ж реалізуються. Обґрунтовано потребу комплексного підходу до впровадження е-голосування, який передбачає ство- рення спеціальних нормативних актів, забезпечення рівноправного доступу громадян до цифрових технологій, правової визначеності електронного голосу та залучення міжна- родного досвіду. Україна, обравши європейський напрям розвитку, має адаптувати найкращі практики електронного голосування з урахуванням власних реалій та викликів.

The legal aspects of the organization of electronic voting (e-voting) in Ukraine in the context of technological innovations and prospects for implementation are considered. The essence and forms of evoting as an innovative tool for the realization of citizens’ electoral rights are investigated. The main technological solutions used in the world practice are considered: Internet voting (i-voting), use of electronic terminals (DRE), biometric identification, smart card technologies and two-factor authorization. Particular attention is paid to the issue of security, authentication and transparency of evoting, including the risks of cyber threats, loss of voter confidence and digital inequality. The potential benefits of introducing blockchain voting are noted, but the need for legal regulation of the relevant processes is emphasized. The author analyzes the legal framework of Ukraine in the field of electoral legislation, including the provisions of the Constitution of Ukraine, the Electoral Code and the Concept for the Development of Electronic Democracy. The author emphasizes the possibility of using them as a starting point for the development of special regulations on e-voting in Ukraine. It is noted that certain elements of the digital transformation of the electoral process, such as the State Register of Voters accessible through online services or electronic identification of citizens through the BankID and Diia.Signature systems, are still being implemented in Ukraine. The author substantiates the need for an integrated approach to the introduction of e-voting, which involves the creation of special regulations, ensuring equal access of citizens to digital technologies, legal certainty of electronic voting, and the use of international experience. Ukraine, having chosen the European direction of development, should adapt the best practices of e-voting to its own realities and challenges.
Electronic voting in Ukraine: legal aspects in the context of technological innovations and prospects
Keywords: електронне голосування; інтернет-голосування; ідентифікація ви- борця; цифровий підпис; блокчейн; виборче право; е-демократія; кібербезпека; Вибор- чий кодекс; Україна; e-voting; internet voting; voter identification; digital signature; blockchain; suffrage; e-democracy; cybersecurity; Electoral Code; Ukraine; 35.078.3