Вдосконалення роботи автобусного маршруту № 16 у м. Львові - Сіховська, Кароліна Василівна; Sikhovska, Karolina Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Система громадського транспорту відіграє вагому роль у забезпеченні стабільного функціонування міської інфраструктури в усіх типах населених пунктів. Якість її роботи, технічні характеристики транспортних засобів та дотримання стандартів безпеки мають прямий вплив на якість надання транспортних послуг з перевезення пасажирів. Це, у свою чергу, безпосередньо позначається на трудовій ефективності мешканців [1, 2]. Пасажирські перевезення в місті часто змінюються. Вони є важливою частиною нормального функціонування економіки та повсякденного життя мешканців. При цьому, у мегаполісах кількість автобусних маршрутів постійно зростає, що пов’язано з активною урбанізацією, будівництвом житла в передмістях, створенням міст-сателітів і зростанням мобільності населення. В цей же час, міські автобусні перевезення мають важливе соціальне значення. Вони тісно пов’язані з економічним станом і фінансовими можливостями жителів. Мешканці користуються міським транспортом з різних причин: щоб дістатися на роботу, вирішити ділові справи, здобути освіту, відвідати культурні заходи або вирішити побутові питання. При виборі транспорту пасажири орієнтуються на доступність маршруту, швидкість, вартість поїздки та рівень комфорту. Таким чином, покращання умов переміщення пасажирів на маршруті є важливим завданням в організації руху громадського транспорту [3, 4] Об’єкт дослідження – автобусний маршрут руху №16 м. Львів. Предмет дослідження – показники пасажиропотоків на досліджуваному автобусному маршруті руху. Мета дослідження – вдосконалити роботу автобусного маршруту № 16 у м. Львові на основі результатів натурних досліджень параметрів пасажиропотоків. В результаті проведених розрахунків встановлено, що тривалість рейсу на автобусному маршруті №16 становить 82 хв. у прямому напрямку та 94 – у зворотному. При цьому на маршруті є 32 зупинки у прямому напрямку і 30 – у зворотному. За результатами розрахунків та аналізу даних, запропоновано використовувати на маршруті 12 автобусів марки «Електрон А18501». Вони мають кращі показники рентабельності та рівня шумового забруднення.

The public transport system performs an important role in ensuring the stable functioning of urban infrastructure in all types of settlements. The quality of its operation, technical characteristics of vehicles, and compliance with safety standards have a direct impact on the quality of passenger transport services. This, in turn, directly affects the labour efficiency of residents [1, 2]. Passenger transport in a city changes often. It is an important part of the normal functioning of the economy and the daily lives of residents. At the same time, the number of bus routes in megacities is constantly growing, due to active urbanisation, housing construction in the suburbs, the creation of satellite cities and the growth of population mobility. At the same time, city bus services are of great social importance. They are closely linked to the economic status and financial capabilities of residents. Residents use public transport for various reasons: to get to work, to solve business issues, to get an education, to attend cultural events or to solve domestic issues. When choosing transport, passengers focus on route accessibility, speed, cost of travel and comfort level. Thus, improving the conditions of passenger movement on the route is an important task in the organisation of public transport [3, 4]. Study object – he bus route No. 16 in Lviv. Scope of research – indicators of passenger flows on the studied bus route.. Goal of research – to improve the operation of bus route No. 16 in Lviv based on the results of field studies of passenger flow parameters. As a result of the calculations, it was found that the duration of the trip on bus route No. 16 is 82 minutes in the forward direction and 94 minutes in the opposite direction. At the same time, the route has 32 stops in the forward direction and 30 stops in the reverse direction. According to the results of calculations and data analysis, it is proposed to use 12 buses of the brand «Electron A18501» on the route. They have better indicators of profitability and noise pollution.
Improving the operation of bus route No. 16 in Lviv
Keywords: 6.275.03.03; – автобус; громадський транспорт; пасажиропотік; маршрут руху; – bus; public transport; passenger flow; route