Working capital management and its finance sources - Данилків, Х. П.; Гембарська, Н. Є.; Danylkiv, Kh. P.; Hembarska, N. Ye. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2022)
Стабільний та ефективний розвиток вітчизняної ринкової економіки на фоні поглиблення фінансової та політичної кризи як всередині країни, так і поза її межами потребує упровадження дієвих й результативних фінансових механізмів, спрямованих на покращення фінансової діяльності будь-якого підприємства. Важливим фактором, що дає змогу підприємствам займати позиції лідерів, є розроблення ефективної політики управління оборотним капіталом. Процес формування стійкої ринкової інфраструктури в сучасних умовах розвитку та становлення економічних відносин ставить нові вимоги до механізмів формування та використання фінансових ресурсів, зокрема оборотного капіталу. Наголошено, що для реалізації продукції та забезпечення безперервного процесу виробництва кожному підприємству необхідно мати чіткий сформований механізм управління оборотним капіталом. У статті досліджено узагальнення теоретичних та науково-практичних матеріалів, методів та інструментів управління оборотним капіталом з метою вироблення найраціональнішої політики управління та заходів щодо підвищення ефективності його використання на підприємствах. Предметом дослідження є оборотний капітал ПАТ “Укрнафта”. Проаналізовано структуру оборотного капіталу і виявлено стабільну картину. У частині запасів спостерігається формування помірних обсягів, які призводять до невеликих втрат на їх зберігання та відволікання коштів з обороту. Як наслідок, це впливає на прибутковість, але ризик зупинення діяльності за такого підходу мінімальний. Що стосується дебіторської заборгованості аналізованого підприємства, на підставі аналізу можна зробити висновок про те, що керівництво застосовує гнучку кредитну політику управління, а це, своєю чергою, сприяє збільшенню обсягу продажів і пришвидшенню оборотності. Відзначено істотне збільшення оборотності коштів аналізованого підприємства у 2020 р., й, отже, інтенсивніше їх використання. Розроблено та обґрунтовано пропозиції щодо підвищення ефективності управління оборотним капіталом підприємства. Зазначені рекомендації дадуть можливість підприємству отримати кошти, зменшивши дебіторську заборгованість та витрати на утримання запасів. Ефект від цих заходів забезпечить збільшення оборотності, позитивно позначиться на показниках ліквідності та рентабельності, знизить тривалість виробничого та фінансового циклів.

The purpose of the work is to carry out an economic and theoretical analysis of current assets management PJSC Ukrnafta, identify internal reserves to improve the efficiency of this process, and develop proposals to optimize the formation of current assets of the analyzed enterprise and improve their use.
Управління оборотним капіталом та джерела його фінансування
Keywords: управління оборотним капіталом; оборотні активи; необоротні активи; вартість майна; оборотність оборотних коштів; управління матеріальними запасами; управління дебіторською та кредиторською заборгованістю; working capital management; current assets; non-current assets; property value; working capital turnover; inventory management; receivables; and payables management; В41; G31; G32; E32; 657.423