Інформаційна система організації та управління онлайн-тренуваннями - Кохан, Владислав Володимирович; Kokhan, Vladyslav Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному світі, що стрімко адаптується до нових технологічних змін, он-лайн-тренування стали не просто модним явищем, а справді важливим елементом для збереження фізичного і психічного здоров’я. Ритм сучасного життя часто не залишає часу для регулярного відвідування спортзалів, і саме онлайн-тренування стають тим інструментом, який дозволяє людям залишатися активними, підтриму-вати емоційну рівновагу та дбати про своє здоров’я в будь-якому місці та в будь-який час. Вони поєднують доступність із гнучкістю, відкриваючи можливість тре-нуватися у зручний для користувача момент. Онлайн-тренування являють собою спортивні заняття, які проводяться через Інтернет. Це можуть бути відеоуроки на стримінговій платформі, інтерактивні тре-нування з використанням вебкамери або навіть мобільні додатки. Основна ідея по-лягає в тому, щоб створити умови для занять спортом незалежно від географії або розкладу користувача, дозволяючи кожному підтримувати здоровий спосіб життя, не виходячи з дому [1]. Попри значну популярність онлайн-тренувань, існуючі платформи, такі як Zoom, мають обмеження, які не завжди відповідають потребам як тренерів, так і користувачів. Для тренерів складність полягає в організації своїх занять: від пла-нування розкладу до ефективної взаємодії з клієнтами. Користувачі ж часто зішто-вхуються з труднощами реєстрації на тренування, браком єдиного місця для збе-реження та відстеження своїх успіхів. Усе це створює попит на спеціалізовану ін-формаційну систему, яка об’єднає в собі всі необхідні функції: інтерактивний кале-ндар, каталог занять, реєстрацію та зручну комунікацію між тренерами й учасни-ками. Така система здатна значно спростити процес організації онлайн-тренувань і покращити користувацький досвід. Саме тому реалізація інформаційної системи організації та управління онлайн-тренуваннями є необхідною. Вона дозволить оп-тимізувати процеси, пов’язані з плануванням занять, реєстрацією учасників і конт-ролем за прогресом, що в свою чергу полегшить роботу тренерів і забезпечить користувачам кращий досвід. Розробка цієї інформаційної системи створює унікальні можливості для кори-стувачів та тренерів, враховуючи їхні потреби та спрощуючи взаємодію між ними. Для користувачів система дозволить обирати тренування, які відповідають їхнім уподобанням, а також легко записуватися на заняття. Водночас тренери зможуть створювати нові заняття, адаптувати розклад під свої можливості та ефективно управляти своїм графіком. Це забезпечує зручність і високу організованість про-цесу як для користувачів, так і для тренерів. Інтеграція з платформою Zoom стане ключовим технічним рішенням, яке до-зволить проводити заняття у зручному форматі онлайн, забезпечуючи безперебій-ну комунікацію між тренерами та учасниками. Додаткові функції, такі як інтерак-тивний календар і каталог тренувань, сприятимуть доступності важливої інформа-ції та значно спростять процес планування та вибору занять. Наприклад, користу-вачі зможуть швидко знайти тренування, яке відповідає їхньому графіку, або пе-реглянути детальну інформацію про конкретний захід без необхідності звертатися до тренера особисто. Така архітектура системи не лише спрощує процес організації онлайн-тренувань, але й сприяє вирішенню соціально значущих проблем. Легка можли-вість планувати тренування й отримувати доступ до необхідної інформації моти-вує користувачів підтримувати фізичну активність, що є ключовим фактором у зміцненні фізичного здоров’я та емоційного благополуччя. Крім того, регулярні фізичні вправи позитивно впливають на зниження рівня стресу, покращують якість життя та сприяють формуванню корисних звичок. Таким чином, реалізація цієї системи матиме позитивний вплив не лише на ок-ремих користувачів, а й на суспільство загалом, сприяючи популяризації здорово-го способу життя та забезпечуючи доступність якісних спортивних послуг для широкого кола людей. Об’єкт дослідження – процес розробки інформаційної системи для організації онлайн-тренувань. Предмет дослідження – методи та інструменти розробки інформаційної сис-теми організації та управління онлайн-тренуваннями, що забезпечують зручну ор-ганізацію процесу, а також функціонал, який відповідає потребам користувачів і тренерів. Мета дослідження: розробка масштабованої інформаційної системи, яка до-зволить користувачам і тренерам ефективно взаємодіяти, оптимізуючи процеси планування й проведення тренувань. У результаті дослідження була створена масштабована інформаційна система, що об'єднує серверну частину, базу даних і клієнтський інтерфейс, інтегрований із платформою Zoom. Серверна частина реалізована на Spring Boot для стабільності й розширюваності, а MySQL забезпечує надійне зберігання даних. Клієнтська час-тина, розроблена на React із використанням Tailwind CSS, забезпечує сучасний і зручний інтерфейс, а ViteJS сприяє високій продуктивності. Така система ефектив-но вирішує завдання організації та управління онлайн-тренуваннями, надаючи ко-ристувачам доступ до каталогу занять, календаря та функцій реєстрації.

In modern world, which is rapidly adapting to new technological changes, online training has become not just a fashionable phenomenon, but a truly important element for maintaining physical and mental health. The rhythm of modern life often leaves no time for regular visits to gyms, and online workouts are becoming a tool that allows people to stay active, maintain emotional balance, and take care of their health anywhere and anytime. They combine accessibility with flexibility, opening up the possibility of training at a time that is convenient for the user. Online training is a sports activity that takes place over the Internet. It can be video lessons on a streaming platform, interactive training using a webcam, or even mobile applications. The main idea is to create conditions for sports regardless of geography or user's schedule, allowing everyone to maintain a healthy lifestyle without leaving home [1]. Despite the growing popularity of online training, existing platforms such as Zoom have limitations that do'nt always meet the needs of both trainers and users. For trainers, the difficulty lies in organizing their classes: from scheduling to effective interaction with clients. Users, on the other hand, often face difficulties in registering for training sessions and lack of a single place to save and track their progress. All of this creates a demand for a specialized information system that combines all the necessary functions: an interactive calendar, a class catalog, registration, and convenient communication between trainers and participants. Such a system can greatly simplify the process of organizing online training and improve the user experience.That is why the implementation of an information system for organizing and managing online training is necessary. It will optimize the processes related to scheduling classes, registering participants, and monitoring progress, which in turn will facilitate the work of trainers and provide users with a better experience. The development of this information system creates unique opportunities for users and coaches, taking into account their needs and simplifying interaction between them. For users, the system will allow them to choose workouts that match their preferences and easily sign up for classes. At the same time, coaches will be able to create new classes, adapt the schedule to their capabilities, and effectively manage their schedule. This ensures convenience and high organization of the process for both users and coaches. Integration with the Zoom platform will be a key technical solution that will allow conducting classes in a convenient online format, ensuring uninterrupted communication between trainers and participants. Additional features, such as an interactive calendar and training catalog, will facilitate the availability of important information and greatly simplify the process of planning and selecting classes. For example, users will be able to quickly find a training session that fits their schedule or view detailed information about a specific event without having to contact the trainer in person. This architecture of the system not only simplifies the process of organizing online training, but also contributes to solving socially important problems. The easy ability to plan workouts and access the necessary information motivates users to maintain physical activity, which is a key factor in improving physical health and emotional well-being. In addition, regular exercise has a positive effect on reducing stress levels, improving quality of life, and promoting healthy habits. Thus, the implementation of this system will have a positive impact not only on individual users, but also on society as a whole, promoting healthy lifestyles and ensuring the availability of quality sports services to a wide range of people. The object of research is the process of developing an information system for organizing online training. The subject of the study is the methods and tools for developing an information system for organizing and managing online training, providing convenient organization of the process, as well as functionality that meets the needs of users and coaches. The purpose of the study: to develop a scalable information system that will allow users and coaches to interact effectively, optimizing the processes of planning and conducting training. As a result of the study, a scalable information system was created that combines a server part, a database, and a client interface integrated with the Zoom platform. The server part is implemented on Spring Boot for stability and extensibility, and MySQL provides reliable data storage. The client side, developed in React using Tailwind CSS, provides a modern and user-friendly interface, and ViteJS contributes to high performance. Such a system effectively solves the problem of organizing and managing online training by providing users with access to the training catalog, calendar, and registration functions.
Information System for Organizing and Managing Online Training Sessions
Keywords: 8.126.00.01; - онлайн-тренування; організація; Zoom; інформаційна систе-ма; тренер; користувач; - online training; organization; Zoom; information system; trainer; user