Пенсії за віком у рамках солідарної пенсійної системи України: виклики і перспективи - Неспляк, Анна Ігорівна; Nespliak, Anna Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Пенсійна система України функціонує у складних соціально-економічних умовах, що загострились з початком повномасштабної війни. Основне навантаження припадає на солідарну систему, яка забезпечує пенсії за віком. Демографічні зміни, трудова міграція та скорочення платників внесків зумовлюють потребу в глибокому аналізі та реформуванні системи. Об’єкт дослідження: пенсійне забезпечення осіб, що мають право на пенсію за віком. Предмет дослідження: аналіз сучасного стану пенсійного забезпечення осіб, що досягли пенсійного віку в Україні. Мета дослідження: дослідити солідарну систему пенсійного забезпечення осіб, що мають право на пенсію за віком з метою формулювання практичних пропозицій щодо покращення механізмів пенсійного забезпечення для забезпечення стійкості та справедливість в умовах сьогодення. Результати дослідження: У першому розділі висвітлено теоретичні основи солідарної пенсійної системи, її структуру, принципи та законодавче регулювання. У другому — розглянуто механізми нарахування і виплати пенсій, основні проблеми та зарубіжний досвід. Третій розділ присвячено емпіричному аналізу у Львівській області, оцінці роботи Пенсійного фонду та пропозиціям щодо покращення системи.

The pension system of Ukraine operates under complex socio-economic conditions, which have significantly worsened since the onset of the full-scale war. The primary burden falls on the solidarity-based system, which ensures the provision of old-age pensions. Demographic shifts, labor migration, and a decrease in the number of social contribution payers highlight the need for an in-depth analysis and reform of the system. Object of the research: pension provision for individuals entitled to old-age pensions. Subject of the research: analysis of the current state of old-age pension provision in Ukraine. The purpose of the study: to examine the solidarity-based pension system for old-age pensioners and formulate practical recommendations to improve its mechanisms, ensuring sustainability and fairness in today's conditions. Research results: The first chapter outlines the theoretical foundations of the solidarity pension system, including its structure, principles, and legal regulation. The second chapter analyzes the procedures for calculating and paying pensions, identifies key issues, and considers international experience. The third chapter presents an empirical analysis based on the case of Lviv region, evaluates the performance of the Pension Fund, and provides proposals for improving the system.
Old Age Pensions in the Solidaristic Pension System of Ukraine: Challenges and Prospects
Keywords: 6.232.00.00; пенсія за віком; солідарна система; реформи; пенсійний фонд; old-age pension; solidarity system; reforms; Pension Fund