3D оцифрування архітектурних пам'яток України та подальший їх рендеринг за допомогою CAD-систем - Куц, Руслан Сергійович; Kuts, Ruslan Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об'єкт дослідження – процеси 3D оцифрування та рендерингу архітектурних пам'яток. Предмет дослідження – методи, технології та програмні засоби для 3D оцифрування (ручне CAD-моделювання, фотограмметрія, параметричне моделювання) та рендерингу на прикладі вежі Палацу Сосновського у Львові. Метою роботи є проведення порівняльного аналізу ефективності та доцільності застосування досліджуваних методів для завдань збереження культурної спадщини. У роботі проаналізовано сучасні методи 3D оцифрування та візуалізації, включаючи ручне CAD-моделювання, фотограмметрію, параметричне моделювання та експериментально застосовано технологію Gaussian Splatting для візуалізації. Визначено критерії для порівняльного аналізу ефективності методів. Проведено практичну реалізацію оцифрування вежі Палацу Сосновського обраними методами та здійснено порівняльний аналіз отриманих результатів за визначеними критеріями. Сформульовано рекомендації щодо вибору оптимального методу залежно від мети та ресурсів, наголошено на доцільності використання гібридного підходу. Результати дослідження мають практичне значення для фахівців у сфері збереження культурної спадщини. CAD, Обсяг роботи: 102 сторінок, 32 рисунків, 1 таблиць, 18 джерел, 6 додатків.

The object of the study is the processes of 3D digitization and rendering of architectural monuments. The subject of the study is methods, technologies, and software for 3D digitization (manual CAD modeling, photogrammetry, parametric modeling) and rendering, using the example of the Sosinowski Palace tower in Lviv. The goal of the work is to conduct a comparative analysis of the effectiveness and feasibility of applying the studied methods for the tasks of cultural heritage preservation. The work analyzes modern methods of 3D digitization and visualization, including manual CAD modeling, photogrammetry, parametric modeling, and experimentally applies Gaussian Splatting technology for visualization. Criteria for comparative analysis of methods' effectiveness are defined. Practical implementation of the Sosinowski Palace tower digitization using selected methods is carried out, and a comparative analysis of the results is performed based on the defined criteria. Recommendations are formulated regarding the choice of the optimal method depending on the goal and resources, emphasizing the feasibility of using a hybrid approach. The research results have practical significance for specialists in the field of cultural heritage preservation. Thesis volume: 102 pages, 32 figures, 1 table, 18 sources, 6 appendices.
3D digitization of Ukrainian architectural monuments and their rendering using CAD systems
Keywords: 6.122.00.00; 3D ОЦИФРУВАННЯ; АРХІТЕКТУРНА СПАДЩИНА; ФОТОГРАММЕТРІЯ; ПАРАМЕТРИЧНЕ РЕНДЕРИНГ; 3D DIGITIZATION; ARCHITECTURAL HERITAGE; CAD; PHOTOGRAMMETRY; PARAMETRIC MODELING; RENDERING