Планування витрат і прибутку підприємства з урахуванням обсягів виготовленої продукції та часу - Скворцов, І. Б.; Завербна, М. С.; Анісімова, М. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Запропоновано методику планування витрат і прибутку підприємства з урахуванням обсягів виготовленої продукції та часу. Головним елементом методики є запропонований метод розподілу постійних витрат пропорційно до тривалості планового періоду (кількості днів у місяці). Обґрунтовано, що недоліком існуючих визначень умовно-постійних витрат є неурахування того, що вони не залежать від чинника часу. Запропоновано визначення умовно-постійних та умовно-змінних витрат. Встановлено, що основною причиною виникнення неправильних методів розподілу умовно-постійних витрат є те, що згідно з вимогами стандартів бухгалтерського обліку (ПСБО) ці витрати розподіляються за обсягами виготовленої продукції. У статті показано, що неправильний розподіл умовно-постійних витрат може призводити до виникнення збиткової роботи (хоча такою вона не є) або до необґрунтованого утворення надприбутку. Ці два крайні випадки значно погіршують умови діяльності підприємства – перший тим, що може штучно утворюватись період збиткової роботи, а наслідком другого буде те, що з підприємства утримуватимуть необґрунтовано великий прибутковий податок. In the article methodology of planning charges and profit of the enterprise offers taking into account the volumes of the manufactured products and time. The staple of methodology is the offered method of allocation of permanent charges proportionally to duration of planning period (amounts of days are in a month). Grounded, that the lack of existent determinations conditionallypermanent charges is that theу do not undertake to attention that they depend on the factor of time. Determination conditionally-permanent charges and variable-permanent charges is offered. Principal reason of wrong methods in distribution conditionally-permanent charges is set. It is that in obedience to the requirements of standards of record-keeping (PSBO) these charges are distributed after the volumes of the made products. In the article is rotined that maldistribution conditionally-permanent charges can result in formation of unprofitable work (although such it is not), or to groundless formation of excess profits. These two extreme cases considerably worsen the conditions of activity of enterprise – the first can artificially create a period of unprofitable work, and investigation; the second will based in a large income-tax deducted groundlessly.
Planning of charges and profits of the enterpise taking into consideration manufactured volume of products and time
Keywords: планування витрат; розподіл постійних витрат; чинник часу; нормальна потужність підприємства; planning of charges; allocation of permanent charges; factor of time; normal power of enterprise