Street withering - Мажецький, Вальдемар; Marzęcki, Waldemar (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
У статті, на прикладі Щеціна (Польща), продемонстровано фатальний вплив від розміщення великих торгових центрів у центрі міста на традиційну систему обслуговування в межах міста. Внаслідок бомбардувань союзних сил Щецина у Другій світовій війні майже все Cтаре місто і більшість житлових будинків XIX і XX століття були знищені. Питання бомбардування Старого міста особливо важливе для теми цієї статті. Після війни забудова Старого міста не була реконструйована. Реставраційні роботи включали лише невелику кількість збережених історичних будівель, включаючи замок, що мав найважливіший пріоритет. Послідовно було відремонтовано ренесансний будинок Лоіців та Стара ратуша. Решту Старого міста було очищено від руїн і так залишилося протягом десятиріч, без будьяких втручань. У 60-ті роки починається розробка верхньої частини Старого міста. Був побудований житловий комплекс. На щастя, через фінансові проблеми, відклали плановане будівництво чотирьох висотних будинків у безпосередній близькості від Старої ратуші. Лише в 1994 році почала розвиватися нижня частина Старого міст – Підзамче. Реалізація цього проекту будівництва виконується з дотриманням історичного просторового розпланування цієї частини міста. Після війни частина “серця міста”, а точніше її “вітальня”, була перетнута найдовшою вулицею – проспектом Войска Польського, особливо частиною в центрі Щецина. Більшість розкішних бутиків розташовувалися там. Незважаючи на комуністичний період, зовнішній вигляд вулиці був доглянутий. У якийсь момент більшість вітрин були замінені. Ідентичні, сучасні на той час алюмінієві вітрини з великим склінням, змінили давній характер вулиці. Після політичної трансформації 1990 року Польща почала динамічно змінюватися. Магазини на проспекті Войска Польского були переповнені західними товарами. Але в довгостроковій перспективі політична трансформація означала смерть магазинів. Раптом проспект Войска Польського розпочав повільну смерть. Один магазин за іншим було закрито. Тільки оголошення “Винаймається” і “Для продажу” прикрашали вікна магазинів. Оцінка кількості закритих магазинів була здійснена для проспекту Войска Польського. Потрібно зрозуміти причини цього. Величезні торгові центри почали з'являтися прямо в центрі Щецина. У 2001 році був побудований торговельний центр “Turzyn”. У 2003 році був запущений торгово-розважальний центр “Galaxy”. Практично з усіх боків проспект Войска Польського було оточено великими торговими центрами. У 2011 році був побудований найбільший і найсучасніший торговий центр площею 110 000 м кв торговий центр “Kaskada”, розташований всього за 300 метрів від проспекту Войска Польського. Зараз ця вулиця зів'янула. Величезна кількість магазинів та інших послуг було закрито. Відновлення Старого міста з його площею не мало значного впливу на цей процес. Середмістя Щецина не діє як вітальня міста, наскільки цього б хотілося. Причиною цього є розташування декількох великих торгових центрів у центрі міста. Вони “прибирають” багато послуг з вулиць.

Due to Allied Forces bombing of Szczecin in World War II, nearly the whole old town and most of 19th and 20th century housing were destroyed. After the war, the part of ‘the heart of the city’, or rather its ‘living room’, was taken by the longest street – Wojska Polskiego Avenue, especially by the part in the centre of Szczecin. Lots of luxury boutiques were located there. Despite the communist period, the appearance of the street was taken care of. At some point most of shop windows were replaced. The identical, modern for that time, aluminum shop windows with vast glazing were installed. Nowadays this street is withering. Huge amount of shops and other services are closed. The rebuilding of the old town with its plaza does not have much impact on this process. Szczecin’s plaza does not act as a living room of the city as much as it should be. The cause of this issue is the location of a few big shopping malls in the center of the city. They ‘vacuumed’ many of the services from streets. In the paper, by example of Szczecin, the fatal impact of locating shopping malls on traditional services systemin the city centre will be shown.
Завмирання вулиці
Keywords: міське планування; торговельні центри; магазини на околицях; urban planning; shopping centres; neighbourhood shopping