Етносоціальний склад Генуезьких військових частин в Криму у XIV–XV ст. - Кузь, А. І. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Досліджуються етнічний склад та міжетнічні взаємини серед особового складу постійних військових гарнізонів і підрозділів ополчення генуезьких колоній Криму у XIV–XV ст. Значну увагу приділено соціальному статусу «milites» і їх правовим відносинам. Розкрито деякі важливі причини соціального невдоволення і виступів найманців у 50–70-х роках XV ст. We investigate the ethnic composition and ethnic relations among the personnel of the permanent military garrisons and militia units Genoese colonies in the Crimea XIV–XV centuries. Also, considerable attention is paid to social status «milites» and their legal relations. The author reveals some of the important causes of social unrest and demonstrations of mercenaries that have occurred in the 50-70 - ies of the XV century.