Застосування нейронних мереж для моделювання та корекції артикуляційних порушень - Бікєєв, Андрій Олексійович (Національний університет «Львівська політехніка», 2022)
Бакалаврська кваліфікаційна робота виконана студентом групи КН408 Бікєєвим Андрієм Олексійовичем. Тема «Застосування нейронних мереж для моделювання та корекції артикуляційних порушень». Робота направлена на здобуття ступеня бакалавр за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки». Метою дипломної роботи є розробка інформаційної системи візуалізації порушень артикуляційної моторики. Об’єктом дослідження є процес симуляції мовленнєвого апарату, який досліджується на предмет використання у моделюванні та візуалізації параметрів артикуляторів при відтворенні певних звуків, а саме звуків що використовуються у українській мові. У результаті виконання дипломної роботи було розроблено програмний продукт, бібліотеку Python для тренування та відлагодження моделі, а також вебзастосунок для візуалізації результатів роботи моделі. Загальний обсяг роботи: 50 сторінок, 23 рисунки, 2 таблиці, 13 посилань. Human speech is a resuult of a complex system, which consists of many parts. One of the important steps in the speech process is the transition from articulation, meaning the parameters of articulatory elements of speech apparatus, such as lips, teeth, tongue, into acoustics meaning, sound. Inverse function of this transition is the object of this work, converting audio recordings of human speech into articulatory parameters. Such a system would be useful for speech pathologists in treatment of articulation disorders, as it would allow to visualize the disorder inreal time. The purpose of this research is the development of an informational system for visualization of speech disorders. The object of research is a simulation of speech apparatus. The subject of this work is the use of neural to networks for speech disorders modeling and visualization. The practical significance of the study is a tool, that would help speech pathologists visualize and understand the nature of the disorder, while having a useful visualization to better explain the disorder to the patient.
Keywords: інтерактивний синтез мовлення, порушення артикуляційної моторики, навчання без вчителя, автокодувальник, interactive speech synthesis, articulation disorders, unsupervised learning, autoencoders