Інформаційна система супроводу екскурсій містом з 3D візуалізацією об'єктів - Барабах, Роман Тарасович; Barabakh, Roman Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою цієї магістерської роботи є розробка інтерактивної інформаційної системи для супроводу екскурсій у місті Львів з 3D-візуалізацією туристичних об'єктів та інтеграцією сервісів бронювання. Така система дозволяє туристам та мешканцям міста отримувати зручний доступ до інформації про культурні пам'ятки та туристичні послуги, підвищуючи доступність туристичних об'єктів, зокрема для людей з обмеженими можливостями. Значущість теми зумовлена зростанням попиту на сучасні технології в туризмі, які сприяють покращенню взаємодії користувачів з туристичними об'єктами та їхньою доступністю. Туристи потребують інструментів, які дозволяють не лише планувати маршрути, але й попередньо оглядати місця, де вони планують побувати [1]. Інтеграція 3D-технологій відповідає сучасним тенденціям цифровізації та інклюзивності, що є важливим для збереження туристичної привабливості Львова в умовах глобальних викликів. Oсобливістю системи є можливість перегляду локацій у режимі VR, що надає користувачам повніше занурення в атмосферу туристичних об'єктів. Це дозволяє відвідувачам здійснити віртуальні екскурсії, особливо корисні для тих, хто не має змоги відвідати місця фізично. Використання VR сприяє більш повній взаємодії користувачів з культурною спадщиною міста [2]. Також система підтримує інтеграцію з різними сервісами бронювання житла, серед яких можливість додавання модулів Airbnb для розширення функціональних можливостей платформи. Завдяки цьому користувачі зможуть переглядати варіанти житла, доступні на Airbnb, і здійснювати бронювання безпосередньо через інформаційну систему. Інтеграція дозволяє синхронізувати інформацію про доступність номерів, ціни, фотографії, а також відгуки, що полегшує вибір оптимального варіанту житла [3]. Це сприяє створенню єдиної платформи для планування подорожей, де користувачам надається повний набір інструментів для організації перебування у Львові, від вибору локацій до бронювання житла. Для досягнення мети дослідження виконано такі завдання: аналіз існуючих туристичних інформаційних систем, що використовують 3D-візуалізацію та сервіси бронювання; розробка архітектури системи, яка об'єднує функціональні модулі для огляду туристичних об'єктів у форматі 3D та бронювання готелів, ресторанів і квитків на заходи; інтеграція технології 3D-візуалізації для забезпечення інтерактивного досвіду користувачів; розробка користувацького інтерфейсу, що забезпечує зручну взаємодію з системою; тестування системи для оцінки її функціональних можливостей та зручності використання. Об'єктом дослідження є процеси цифровізації інформаційного супроводу туризму в місті Львів, а предметом — розробка та впровадження інтерактивної інформаційної системи, що включає 3D-візуалізацію туристичних об'єктів та інтеграцію сервісів бронювання. Методологія дослідження включала системний аналіз аналогічних інформаційних систем, вибір програмних засобів для реалізації 3D-візуалізації та інтеграції з сервісами бронювання, а також тестування розробленої системи. Основою для реалізації проєкту стала CMS WordPress із додатковими модулями для інтеграції Google Maps і системи бронювання. Результатом проведеної роботи стала розробка інформаційної системи, яка дозволяє користувачам попередньо ознайомитися з туристичними локаціями Львова через 3D-моделі. Система також надає можливість бронювання готелів, ресторанів та квитків на події через інтеграцію із зовнішніми сервісами. Це дозволяє туристам зручно планувати свої поїздки, забезпечуючи доступ до всіх необхідних функцій на одній платформі. Наукова новизна полягає у впровадженні комплексної інформаційної системи, що поєднує 3D-візуалізацію туристичних об'єктів та інтеграцію з сервісами бронювання. Практична значущість роботи проявляється в її здатності полегшити доступ до туристичних об'єктів для широкої аудиторії, зокрема для людей з обмеженими можливостями, а також покращити загальний досвід користувачів, забезпечуючи їм інтерактивну взаємодію з культурною спадщиною Львова.

The aim of this master's thesis is to develop an interactive information system for supporting city tours in Lviv with 3D visualization of tourist sites and integration of booking services. This system allows tourists and residents to conveniently access information about cultural landmarks and tourism services, enhancing the accessibility of tourist attractions, particularly for people with limited mobility. The significance of this topic is driven by the growing demand for modern technologies in tourism that improve user interaction with and accessibility to tourist sites. Tourists need tools that allow them not only to plan routes but also to preview the locations they plan to visit [1]. The integration of 3D technologies aligns with contemporary trends in digitalization and inclusivity, which is essential for preserving Lviv's tourist appeal amidst global challenges. A unique feature of the system is the ability to view locations in VR mode, providing users with an immersive experience of tourist sites. This enables visitors to take virtual tours, which is especially beneficial for those who cannot physically visit these locations. The use of VR enhances users’ engagement with the city's cultural heritage [2]. The system also supports integration with various accommodation booking services, including the option to add Airbnb modules to expand the platform's functionality. This allows users to view available Airbnb accommodations and make reservations directly through the information system. The integration synchronizes data on room availability, prices, photos, and reviews, making it easier to choose the best accommodation option [3]. This creates a single platform for trip planning, where users have access to all necessary tools for organizing their stay in Lviv, from choosing locations to booking accommodations. To achieve the research goal, the following tasks were completed: analysis of existing tourism information systems that use 3D visualization and booking services; development of the system architecture that integrates functional modules for viewing tourist sites in 3D and booking hotels, restaurants, and event tickets; integration of 3D visualization technology to provide users with an interactive experience; development of a user interface that facilitates convenient interaction with the system; testing of the system to evaluate its functionality and ease of use. The object of the research is the processes of digitalizing tourism information support in Lviv, while the subject is the development and implementation of an interactive information system that includes 3D visualization of tourist sites and integration of booking services. The research methodology included a systematic analysis of similar information systems, the selection of software tools for implementing 3D visualization and integration with booking services, and testing of the developed system. The project was implemented using the CMS WordPress with additional modules for integrating Google Maps and booking systems. The result of the work is an information system that allows users to preview Lviv's tourist locations through 3D models. The system also provides the ability to book hotels, restaurants, and event tickets through integration with external services, enabling tourists to conveniently plan their trips by accessing all necessary features on a single platform. The scientific novelty lies in the implementation of a comprehensive information system that combines 3D visualization of tourist sites with booking service integration. The practical significance of this work is reflected in its ability to improve access to tourist attractions for a wide audience, including people with limited mobility, as well as to enhance the overall user experience by providing them with an interactive interaction with Lviv's cultural heritage.
City Tour Information System with 3D Visualization of Objects
Keywords: 8.126.00.01; інформаційна система; 3D-візуалізація; туризм; Львів; бронювання; інклюзивність; цифрові технології; information system; 3D visualization; tourism; Lviv; booking; inclusivity; digital technologies