Дослідження ринку будівельної продукції та обґрунтування напрямів вдосконалення маркетингової цінової політики ТОВ "Науково-технічний центр "Нафтогазбудпроект" на ньому - Ковалик, Роман Миколайович; Kovalyk, Roman Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Маркетингова цінова політика є одним із ключових елементів загальної маркетингової стратегії компанії та базується на конкретних методах маркетингового ціноутворення, тому її слід розглядати лише в контексті загальної політики підприємства. Ціноутворення в будівельній галузі має низку особливостей залежно від характеристик продукції, процесів та ринку [2, 3]. Основна відмінність полягає в тому, що кожен будівельний проєкт унікальний, і тому стандартне ціноутворення є складним. Ціна встановлюється не за кілька товарів, а за послугу або набір об'єктів, найчастіше розробляється для конкретного замовника, з урахуванням технічних характеристик, місця розташування, матеріалів, термінів поставки тощо. Ключовим компонентом ціноутворення є підхід, що базується на витратах, який враховує прямі витрати (матеріали, праця, амортизація обладнання) та непрямі витрати (організаційні, адміністративні) [1]. Ціноутворення зазвичай здійснюється з урахуванням затверджених норм, державних будівельних стандартів та процедур перевірки кошторисів. Об’єктом дослідження магістерської кваліфікаційної роботи є маркетингова цінова політика ТОВ «Науково-технічний центр «Нафтогазбудпроект». Предмет дослідження – теоретико-практичні аспекти маркетингоої цінової політики ТОВ «Науково-технічний центр «Нафтогазбудпроект». Мета роботи полягає в теоретичному обґрунтуванні та практичних рекомендаціях маркетингова цінова політика ТОВ «Науково-технічний центр «Нафтогазбудпроект». 5 Результати дослідження. Досліджено процеси ціноутворення в будівельній галузі має низку особливостей залежно від характеристик продукції, процесів та ринку. Основна відмінність полягає в тому, що кожен будівельний проєкт унікальний, і тому стандартне ціноутворення є складним. Ціна встановлюється не за кілька товарів, а за послугу або набір об'єктів, найчастіше розробляється для конкретного замовника, з урахуванням технічних характеристик, місця розташування, матеріалів, термінів поставки тощо. Обґрунтовано функціонування ринку будівельної продукції України, який демонструє поступове зростання будівельних робіт, особливо це спостерігається в сегменті логістичної та комерційної нерухомості, що зумовлено розвитком електронної комерції. Основними викликами й досі залишаються нестача кваліфікованої робочої сили, зростання вартості будівництва. Водночас ринок адаптується до нових реалій через цифровізацію дозвільних процедур, що спрощує процес будівництва та стимулює інвестиції. За 2019–2021 рр. спостерігається стабільний вплив будівництва на економіку країни. Його частка в загальному обсязі виробництва коливалася десь між 1,4% і 3,8%. Вплив COVID-19 у 2020 р. призвів до різкого падіння ВВП і деякого скорочення будівництва, хоча галузь поступово відновлювалася. Загалом частка будівництва у ВВП коливалася в межах від 1,2% до 3,3%, знижується у кризові періоди (2022 рік), проте в 2023 році спостерігається поступове зростання, що свідчить про відновлення активності у будівельному секторі. Виявлено, що ТОВ «Науково-технічний центр «Нафтогазбудпроект» активно використовує онлайн-комунікації для покращення взаємодії з клієнтами, партнерами та постачальниками. Завдяки інтегрованим формам зворотного зв’язку споживачі можуть оперативно надсилати запити на співпрацю, комерційні пропозиції або консультації. Проведено дослідження цін в Україні на види будівельних товарів. Систематизовано ціни на окремі види продукції та середні ціни на будівельні 6 роботи у ТОВ «Науково-технічний центр «Нафтогазбудпроект», на початок 2025р. Запропоновано напрями удосконалення ціноутворення ТОВ «Науково-технічний центр «Нафтогазбудпроект» мають базуватися на стратегічному підході до управління витратами та гнучкості у формуванні цінових пропозицій. Сформовано матрицю вибору стратегій для кожної із сформованих категорій. Зокрема для продукції категорії А, яка забезпечує основну частину доходів ТОВ «Науково-технічний центр «Нафтогазбудпроект», запропоновано застосовувати преміальну стратегію ціноутворення та гнучку цінову стратегію, яка передбачає використання індивідуального підходу до ціноутворення залежно від обсягу закупівлі, умов поставки, термінів доставки та рівня післяпродажного обслуговування. Для продуктів категорії B із середнім рівнем прибутковості рекомендується впроваджувати стратегію диференціації на основі доданої вартості та стратегію оптимізації виробництва та логістики для зниження витрат. Для товарів категорії С доцільно застосовувати стратегію ціноутворення, засновану на мінімальній прибутковості (витрати плюс ціноутворення).

Marketing pricing policy is one of the key elements of a company's overall marketing strategy and is based on specific marketing pricing methods; therefore, it should be considered only within the context of the company’s general policy. Pricing in the construction industry has a number of peculiarities depending on the characteristics of the products, processes, and the market [2, 3]. The main difference lies in the fact that each construction project is unique, and thus standard pricing becomes complicated. The price is set not for a number of goods but for a service or a set of facilities, most often developed for a specific customer, taking into account technical specifications, location, materials, delivery deadlines, etc. A cost-based approach, which considers direct costs (materials, labor, equipment depreciation) and indirect costs (organizational, administrative), is a key component of pricing [1]. Pricing is typically carried out in accordance with approved regulations, state construction standards, and estimate verification procedures. The object of this master's qualification thesis is the marketing pricing policy of the LLC «Scientific and Technical Center «Naftogazbudproekt». The subject of the study is the theoretical and practical aspects of the marketing pricing policy of the LLC «Scientific and Technical Center «Naftogazbudproekt». The aim of the thesis is to provide a theoretical rationale and practical recommendations for the marketing pricing policy of the LLC «Scientific and Technical Center «Naftogazbudproekt». Research Results. The study has explored the pricing processes in the construction industry, highlighting their dependence on product characteristics, processes, and the market. The main distinction is the uniqueness of each construction project, making standard pricing challenging. The price is determined 9 not for a set of identical goods, but rather for a service or a package of structures, tailored to a specific client, factoring in technical features, location, materials, delivery schedules, etc. The functioning of the construction products market in Ukraine has been substantiated. It shows steady growth in construction works, especially in the logistics and commercial real estate segments, driven by the development of e-commerce. The main challenges remain the shortage of skilled labor and the rising cost of construction. At the same time, the market is adapting to new realities through the digitalization of permitting procedures, which simplifies construction processes and stimulates investment. Between 2019 and 2021, construction maintained a stable impact on the country’s economy. Its share in total production ranged between 1.4% and 3.8%. The impact of COVID-19 in 2020 caused a sharp drop in GDP and a slight decline in construction, although the sector gradually recovered. Overall, the share of construction in GDP fluctuated between 1.2% and 3.3%, declining during crises (notably in 2022), but a gradual recovery was observed in 2023, indicating renewed activity in the construction sector. It was found that LLC «Scientific and Technical Center «Naftogazbudproekt»» actively utilizes online communications to improve interactions with clients, partners, and suppliers. Thanks to integrated feedback forms, consumers can quickly send collaboration requests, commercial offers, or consultation inquiries. A study was conducted on construction product prices in Ukraine. Prices for individual types of products and average prices for construction works at LLC «Scientific and Technical Center «Naftogazbudproekt»» were systematized as of early 2025. Suggestions for improving the pricing approach at LLC «Scientific and Technical Center «Naftogazbudproekt» are based on a strategic approach to cost management and flexibility in forming price offers. A strategic choice matrix was developed for each defined product category. For category A products, which provide the main share of income for the company, 10 a premium pricing strategy and a flexible pricing strategy are proposed, implying an individual approach depending on the purchase volume, delivery conditions, delivery deadlines, and after-sales service level. For category B products with an average level of profitability, it is recommended to implement a value-added-based differentiation strategy and a strategy for optimizing production and logistics to reduce costs. For category C products, it is advisable to apply a cost-plus pricing strategy based on minimum profitability.
Research of the construction products market and justification marketing pricing policy improving directions at "Scientific and Technical Center "Naftogazbudproekt" Ltd on it
Keywords: 3.075.00.00; цінова політика; маркетинг; підприємства; оптимізація; удосконалення ціни; pricing policy; marketing; enterprise; optimization; price improvement. Referrens. 1. Bochko O. Yu.; Buhaiets A. K. Tendentsii investytsiinoi pryvablyvosti budivelnoi haluzi: do ta v period pandemii COVID-19. Skhidna Yevropa: ekonomika; biznes ta upravlinnia. 2021. № 33. S. 76–82. 2. Herasymova O. L. Nedoliky ta shliakhy modernizatsii systemy tsinoutvorennia v budivnytstvi iz zastosuvanniam velykykh masyviv danykh (BIG DATA). Ekonomika ta suspilstvo; 2021. Vypusk №32. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-32-18/ (data zvernennia : 18.03.2025). 3. Hurenko M. Derzhavnyi nahliad ta kontrol u sferi budivnytstva v Ukraini. Yurydychnyi naukovyi elektronnyi Zhurnal; 2023. № 9. S.184-186. 4. Reva K.A. Ivasenko O.A. Marketynhovi stratehii v umovakh ekonomichnykh kryz. Tezy 76–i naukovoi konferentsii profesoriv; vykladachiv; naukovykh pratsivnykiv; aspirantiv ta studentiv universytetu (Poltava; 14 travnia – 23 travnia 2024 r.). Poltava : Nats. un-t im. Yuriia Kondratiuka; 2024. T. 1. C. 374–376. 5. Tymotsko; R.; Krykavskyi; Ye.; Petetski; I. Stratehiia rozvytku marketynhovoi kompanii. Akademichni vizii; 2023. № 21. URL: https://www.academy-vision.org/index.php/av/article/view/462 (data zvernennia: 15.03.2025)