Облік, аналіз і контроль видатків загального фонду Західного офісу Держаудитслужби - Коновалова, Валентина Сергіївна; Konovalova, Valentyna Serhiivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Центральним органом виконавчої влади в сфері державного фінансового контролю є Державна аудиторська служба України, що відповідає за контроль і перевірку цільового використання державних коштів та майна [1]. Держаудитслужба відіграє важливу роль у забезпеченні фінансової дисципліни та ефективного управління державними ресурсами, запобіганні корупції, захисту інтересів держави. Вважаємо за необхідне зосередити увагу на її видатках для аналізу її діяльності. Відповідно до Бюджетного кодексу України видатки - кошти, спрямовані на виконання бюджетних програм, передбачених відповідним бюджетом [2]. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена дослідженню бухгалтерського обліку видатків загального фонду. Наведено їх аналіз й узагальнено інформацію про їх динаміку та структуру. Крім цього досліджено особливості контролю за видатками в бюджетних установах. Об’єктом дослідження магістерської кваліфікаційної роботи є Західний офіс Державної аудиторської служби України. Предметом дослідження в даній роботі виступають показники видатків Західного офісу Держаудитслужби впродовж останніх п’яти років. Метою виконання робити є дослідження особливостей використання методичних положень бухгалтерського обліку бюджетною установою, щодо обліку видатків, аналіз основних економічних показників установи та її видатків, дослідження особливостей контролю та розробка рекомендацій для покращення наявних процесів. Нами проведено дослідження теоретичних підходів до обліку видатки, зокрема їх класифікації. Виявили, що вони поділяються за джерелами покриття 6 (загального фонду та спеціального фонду), за етапами руху бюджетних коштів (фактичні та касові), за бюджетною класифікацією (функціональною, відомчою, програмною та економічною класифікаціями). [3]. Нами зроблено огляд методик аналізу видатків. Основним завданням такого аналізу є оцінка забезпеченості установи ресурсами, повноти їх застосування та забезпечення цього процесу. При дослідженні підходів до контролю сформували основні його етапи та виокремили основні принципи, на яких базується контроль: незалежності, об’єктивності та неупередженості, повноти, єдності, обґрунтованості, публічності, відповідальності [4]. В рамках поглибленого дослідження як видатків Західного офісу Держаудитслужби так і загалом його діяльності нами проведено аналіз основних економічних показників, динаміки та структури видатків, параметричний аналіз. Щодо результатів, то присутнє зростання показників, що загалом говорить про збільшення фінансування з боку держави. Зростання чи скорочення видатків не можемо чітко назвати негативної чи позитивною тенденцією. Щодо кількісного аналізу доцільно розробити інтегрований показник. Вагомим в аналізі бюджетних установ є якісний аналіз наприклад з використанням опитувань та інших евристичних прийомів. При дослідження обліку видатків в Західному офісі, встановили використання меморіально-ордерної системи обліку. Облік здійснюється відповідно до законодавства за планом рахунків розробленим для державного сектору. Документообіг в установі здійснюється за налагодженою системою, але без розробленого графіку. При дослідженні організації та методики контролю видатків саме Західного офісу виявили відсутність загальної системи внутрішнього контролю. В установі існує контроль тільки в межах відділів керівниками за власними підходами та подальше звітування керівництву. Інформацію про видатки можемо побачити у всіх бюджетних звітах. Щодо фінансової звітності, то в більшості ми бачимо вплив тих чи інших видатків, так 7 наприклад в балансі через придбання активів, погашення заборгованості тощо. В звіті про фінансові результати бачимо витрати за обмінними та необмінними операціями. Також в звіті про рух грошових коштів можемо дослідити спрямування витрат. На основі проведеного дослідження нами запропоновано запровадити графік документообігу. Це знижує ризик помилок в організації документів. Щодо аналізу, то вважаємо необхідним запровадити здійснення постійного аналізу видатків для оперативного виявлення відхилень. Для підвищення ефективності контролю варто створити відділ внутрішнього контролю, який став би координаційним центром в питаннях контролю та розробив би відповідні підходи з урахуванням усіх особливостей.контроль.

The central executive body in the field of state financial control is the State Audit Service of Ukraine, which is responsible for monitoring and verifying the targeted use of state funds and property [1]. The State Audit Service plays an important role in ensuring financial discipline and effective management of state resources, preventing corruption, and protecting the interests of the state. We consider it necessary to focus on its expenditures to analyze its activities. According to the Budget Code of Ukraine, expenditures are funds directed to the implementation of budget programs provided for by the relevant budget [2]. The master's qualification work is devoted to the study of accounting for general fund expenditures. Their analysis is presented and information about their dynamics and structure is summarized. In addition, the features of expenditure control in budgetary institutions are studied. The object of the study of the master's qualification work is the Western Office of the State Audit Service of Ukraine. The subject of the study in this work is the indicators of expenditures of the Western Office of the State Audit Service over the past five years. The purpose of the work is to study the features of the use of methodological provisions of accounting by a budgetary institution, regarding the accounting of expenses, analyze the main economic indicators of the institution and its expenses, study the features of control and develop recommendations for improving existing processes. We conducted a study of theoretical approaches to accounting for expenses, in particular their classification. We found that they are divided by sources of coverage (general fund and special fund), by stages of budget funds movement (actual and cash), by budget classification (functional, departmental, program and economic classifications). [3]. We reviewed the methods of analysis of expenses. The main task of such analysis is to assess the provision of the institution with resources, the completeness of their 9 application and the provision of this process. When studying approaches to control, we formed its main stages and identified the main principles on which control is based: independence, objectivity and impartiality, completeness, unity, reasonableness, publicity, responsibility [4]. As part of an in-depth study of both the expenditures of the Western Office of the State Audit Service and its activities in general, we conducted an analysis of the main economic indicators, the dynamics and structure of expenditures, and a parametric analysis. As for the results, there is an increase in indicators, which generally indicates an increase in funding from the state. We cannot clearly call the growth or reduction of expenditures a negative or positive trend. As for quantitative analysis, it is advisable to develop an integrated indicator. Qualitative analysis is important in the analysis of budgetary institutions, for example, using surveys and other heuristic techniques. When studying the accounting of expenditures in the Western Office, we established the use of a memorial-order accounting system. Accounting is carried out in accordance with the legislation according to the chart of accounts developed for the public sector. Document circulation in the institution is carried out according to an established system, but without a developed schedule. When studying the organization and methods of controlling expenditures in the Western Office, we found the absence of a general internal control system. In the institution, there is control only within the departments by managers using their own approaches and subsequent reporting to management. Information on expenses can be seen in all budget reports. As for financial reporting, in most we see the impact of certain expenses, for example, in the balance sheet due to the acquisition of assets, repayment of debt, etc. In the statement of financial results we see expenses for exchange and non-exchange transactions. Also in the statement of cash flows we can examine the direction of expenses. Based on the research conducted, we proposed to introduce a document flow chart. This reduces the risk of errors in the organization of documents. As for analysis, we consider it necessary to introduce a constant analysis of expenses for the prompt detection 10 of deviations. To increase the effectiveness of control, it is worth creating an internal control department that would become a coordination center for control issues and develop appropriate approaches taking into account all the features.
Accounting, analysis and control of expenditures of the general fund of the Western Office of the State Audit Service
Keywords: 8.071.00.01; – бюджетна установа; видатки; загальний фонд; облік; аналіз; – budget institution; expenses; general fund; accounting; analysis; control