Метод швидкого перетворення Фур’є в аналізі гравітаційного поля Землі в Антарктичному регіоні - Марченко, Д. О. (Видавництво Львівської політехніки, 2012)
Розглянуто метод швидкого перетворення Фур'є (FFT), який суттєво економить час при обробці великих масивів даних завдяки підсумуванню у спектральній області замість множення у просторовій. За даними космічної, аеро-, наземної та морської гравіметрії побудовано просторовий розподіл аномалій сили тяжіння на територію Антарктичного регіону по рівномірній сітці 2 ′2 ′ та введено топографічну редукцію . За допомогою FFT-методу розроблено регіональну модель квазігеоїда Антарктичного континенту та прилеглих акваторій. Рассмотрен метод быстрого преобразования Фурье (FFT), который значительно экономит время при обработке больших массивов данных благодаря суммированию в спектральной области вместо перемножения в пространственной. По данным космической, аэро -, наземной и морской гравиметрии построено пространственное распределение аномалий силы тяжести на территорию Антарктического региона по равномерной сетке 2′2′ и введена топографическая редукция. С помощью FFT-метода построена региональная модель квазигеоида Антарктического континента и прилегающих акваторий. Fast Fourier transformation (FFT) wa s considered which substantially sa ves time when processing large data arrays due to the summation in the spectral domain instead of the multiplication in the space ones. With using of space, aerial, terrestrial and marine gravimetric data the spatial di stribution of gravity anomalies in Antarctic region territory on a uniform grid 2 ′2′ was constructed and a terrain correction was in troduced. Using of FFT- method the regional model of quasigeoid of Anta rctic continent and adjoining water areas was constructed.
Метод быстрого преобразования Фурье в анализе гравитационного поля Земли в Антарктическом регионе
Fast Fourier transformation in the Earth gravity field analucis at the Antarctic region
Keywords: квазігеоїд; аномалії сили тяжіння; топографічна редукція; FFT; Антарктика; квазигеоид; аномалии силы тяжести; топографическая редукция; FFT; Антарктика; quasigeoid; gravity anomalies; terrain correction; FFT; Antarctica