“Канон” як міра божої досконалості в християнській традиції та архітектурній практиці Русі - Диба, Ю. Р. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Вивчено варіанти застосування поняття "канону” в сучасній мистецькій та архітектурознавчій літературі. Аналіз літератури за темою доводить, що цей термін вживається переважно не коректно. Автор пропонує розгорнуте трактування канону, яке основується на аналізі біблійних текстів та архітектурної практики України княжої доби. The author examines the options for applyi ng the concept “canon”. Analysis of the modern literature on the topic shows that this term is used mostly incorrectly. The author offers a detailed interpretation of the “canon”, wh ich is based on an analysis of biblical texts and architectural practice of the Middle Ages in the Ukraine.
Keywords: канон; трактування; визначення; Русь; сакральна архітектура; будівництво; мірничі інструменти; canon; interpretations; definitions; Rus’; sacred architecture; building; measuring instruments