Аналітичний контроль процесів одержання алкілциклогексенкарбоксилатів методом газорідинної хроматографії - Костів, І. С.; Маршалок, Г. О.; Ятчишин, Й. Й.; Полюжин, І. П. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Визначено оптимальні умови методу ізотермічної газорідинної хроматографії для аналізу реакційних сумішей циклоприєднання естерних похідних акрилової кислоти до 2,3-диметилбута-1,3-дієну. Оцінено ефективність хроматографічної системи та параметри розрішення. Розглянуто хроматографічне утримування продуктів циклоприєднання відносно їх структури. Розраховано основні метрологічні характеристики кількісного хроматографічного аналізу методом внутрішньої нормалізації. The optimum conditions for the method of isothermal gas-liquid chromatography for the reaction mixtures analysis of acrylic acid ester derivatives to 2,3 dimethylbut-1,3-diene cycloaddition are determined. The evaluation of the chromatographic system efficiency and the resolution options has been provided. Chromatographic retention of cycloaddition products in relation to their structure was considered. The main metrological characteristics of the quantitative chromatographic analysis by internal normalization method are calculated.
Keywords: газорідинна хроматографія; аналіз реакційних сумішей цикло- приєднання естерних похідних акрилової кислоти до 2,3-диметилбута-1,3-дієну; алкіл- циклогексен-карбоксилати; gas-liquid chromatography; reaction mixtures analysis of acrylic acid ester derivatives to 2,3 dimethylbut-1,3-diene cycloaddition; alkylcyclohexencarboxylates