Бухгалтерський облік, аналіз і контроль витрат та калькуляції собівартості будівельно-монтажних робіт на ПП «ВІР-ЗАХІДБУД» - Котлик, Каріна Вячеславівна; Kotlyk, Karina Viacheslavivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Економічний стан більшості сучасних будівельних компаній вимагає уважного підходу до управління витратами, оскільки ефективне управління собівартістю дає можливість не лише регулювати витрати, але й отримувати прибуток в умовах високої конкуренції на ринку будівництва [1]. Собівартість продукції – це виражені в грошовій формі всі витрати будівельної організації, пов’язані із підготовкою виробництва, виготовленням і реалізацією продукції [2]. Витрати, в свою чергу, можна визначити як зменшення економічних вигод через вибуття активів або збільшення зобов'язань, що призводить до зниження власного капіталу, за винятком випадків, коли таке зменшення є результатом вилучення або розподілу капіталу серед власників [3]. Класифікації витрат є одним із ключових аспектів при організації планування бухгалтерського обліку, аналізу собівартості будівельно-монтажних робіт та оптимізації використання ресурсів, зниження витрат і прийнятті обґрунтованих адміністративних рішень [4]. Крім того, аналіз витрат у будівельній галузі виступає важливим інструментом для забезпечення ефективного управління проектами. Він дає змогу не лише оптимізувати бюджетні витрати, але й ухвалювати обґрунтовані фінансові рішення, що мінімізують ризики перевищення кошторису [5]. Об'єкт дослідження – ПП «ВІР-ЗАХІДБУД» Предмет дослідження – Бухгалтерський облік, аналіз і контроль витрат та калькуляції собівартості будівельно-монтажних робіт на ПП «ВІР-ЗАХІДБУД» Мета дослідження: Провести комплексний аналіз обліку, контролю витрат і калькуляції собівартості будівельно-монтажних робіт на ПП «ВІР-ЗАХІДБУД», спрямований на оцінка впливу економічних показників на управління витратами, виявлення факторів, що впливають на формування собівартості, та вдосконалення методик обліку і контролю витрат, а також розробка рекомендацій щодо оптимізації процесів калькуляції собівартості в умовах сучасного економічного середовища. В результаті проведеного дослідження встановлено, що ПП «ВІР- ЗАХІДБУД» зазнало зниження економічних показників через воєнні дії, що призвели до скорочення попиту на будівельні послуги. Однак у 2023 році ситуація покращилась завдяки оптимізації виробничих процесів та ефективнішому управлінню витратами. Крім того, підприємство розширило свою діяльність, започаткувавши міжнародні перевезення. Для подальшого розвитку рекомендується посилити стратегії управління персоналом, враховуючи нестабільність ринку праці та дефіцит кваліфікованих кадрів. Також важливо ефективніше управляти дебіторською заборгованістю та оптимізувати витрати для забезпечення фінансової стійкості бізнесу в умовах невизначеності.монтажні роботи, контроль витрат, оптимізація виробництва.

The economic situation of most modern construction companies requires a careful approach to cost management, since effective cost management makes it possible not only to regulate costs but also to make a profit in a highly competitive construction market [1]. The cost of production is all the expenses of a construction organization related to the preparation of production, manufacture and sale of products expressed in monetary terms [2]. Expenses, in turn, can be defined as a decrease in economic benefits due to the disposal of assets or an increase in liabilities, which leads to a decrease in equity, unless such a decrease is the result of the withdrawal or distribution of capital among owners [3]. Cost classification is one of the key aspects in organizing accounting planning, analyzing the cost of construction and installation works and optimizing the use of resources, reducing costs and making sound administrative decisions [4]. In addition, cost analysis in the construction industry is an important tool for ensuring effective project management. It allows not only to optimize budget expenditures, but also to make sound financial decisions that minimize the risks of exceeding the budget [5]. Study object - VIR-ZAKHIDBUD PE Scope of research - Accounting, analysis and control of ехреnses and calculation of production cost of construction and installation works at VIR-ZAKHIDBUD PE Goal of research: To carry out a comprehensive analysis of accounting, cost control and costing of construction and installation works at VIR-ZAKHIDBUD PE, aimed at assessing the impact of economic indicators on cost management, identifying factors influencing the formation of cost, and improving methods of accounting and cost control, as well as developing recommendations for optimizing costing processes in the current economic environment. As a result of the study, it was found that VIR-ZAKHIDBUD PE experienced a decline in economic performance due to military operations, which led to a decrease in demand for construction services. However, in 2023, the situation improved due to optimization of production processes and more efficient cost management. In addition, the company expanded its activities by launching international transportation. For further development, it is recommended to strengthen human resources management strategies, given the volatile labor market and shortage of qualified personnel. It is also important to manage accounts receivable more effectively and optimize costs to ensure the financial stability of the business in the face of uncertainty.
Accounting, analysis and control of ехреnses and calculation of production cost of construction and installation works at VIR-ZAKHIDBUD PE
Keywords: 8.071.00.01; – облік витрат; калькуляція собівартості; будівельно-; - cost accounting; costing; construction and installation works; cost control; production optimization