Дослідження напружено-деформованого стану заготовок з титанових і нікелевих сплавів на основі реологічного дослідження процесів формоутворення - Ступницький, В. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Описано результати імітаційного моделювання реологічних процесів механічного оброблення заготовок з титанових і нікелевих сплавів. Наведено методику моделювання напружено- деформованого і термодинамічного стану заготовки та інструменту, сили різання в умовах адіабатичного зсуву. Доведено, що процес утворення стружки під час обробки титанових і нікелевих сплавів відбувається в умовах нестійкого різання, яке веде до виникнення макроскопічного залишкового напруження, що виникає синхронно з ростом радіальної складової сили різання, інтенсивного зношування інструменту і динамічної нестабільності в зоні різання.

The results of rheological processes simulation modeling of workpiece mechanical machining made from titanium and nickel alloys describes in the article. The method of simulation of stress-deformed and thermodynamic state of workpiece and tool, cutting forces in conditions of adiabatic shift is given. It is proved that the process of chips formation during the machining of titanium and nickel alloys occurs in conditions of unstable cutting, which leads to the emergence of macroscopic residual stress that occurs synchronously with the growth of the radial component of the cutting force, the intense wear of the tool and the dynamic instability in the cutting zone.
Research of a stressed-deformed state of potassium and nickel alloy magazes on the basis of the reological study of formation processes
Keywords: механічне оброблення; стружка; залишкове напруження; сила різання; mechanical processing; shaving; residual stress; cutting force; 621.9(075.8)