Професія військовий журналіст: особливість та специфіка роботи - Мамаєнко, Катерина Андріївна; Mamaienko, Kateryna Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом дослідження є: професія військового журналіста та військова журналістика в цілому. Предметом дослідження є: журналістські матеріали, де висвітлюється професія військового журналіста. Метою роботи є: розглянути особливості професії військового журналіста та дослідити його специфіку роботи. Завданням роботи є визначити загальну характеристику професії; показати, як з’являвся та як змінювався військовий журналіст у різні часи; висвітлити особливості роботи військового журналіста; проаналізувати роботу військового журналіста в російсько-українській війні; проаналізувати військові медіа в Україні та охарактеризувати їх; проаналізувати публікації Інтернет-ЗМІ, щодо висвітлення проблем та особливостей роботи військового журналіста; проаналізувати репортажі військових журналістів; провести інтерв’ю з військовими журналістами. Результат дослідження: військова журналістика є невід’ємною складовою сучасного інформаційного простору, особливо в умовах воєнних конфліктів. Військові журналісти відіграють ключову роль у формуванні об’єктивного уявлення про події на фронті, забезпечують суспільство перевіреною інформацією та сприяють зміцненню морального духу. Їхня робота поєднує професіоналізм журналіста з відповідальністю військовослужбовця, що вимагає особливих знань, психологічної витривалості та вміння діяти в екстремальних умовах. Щоб військова журналістика залишалася ефективним інструментом інформаційної безпеки, необхідно й надалі розвивати цю галузь, підтримувати журналістів на фронті та створювати умови для якісного і безпечного виконання їхніх обов’язків. Це сприятиме не лише зміцненню інформаційного фронту, а й збереженню національної пам’яті та єдності суспільства. 5

Object of the research: the profession of the military journalist and military journalism in general. Subject of the research: journalistic materials that reflect the work and role of military journalists. Purpose of the paper: to explore the features of the military journalist's profession and investigate the specifics of their work. Tasks of the paper: to define the general characteristics of the profession; to examine the emergence and evolution of the military journalist throughout history; to highlight the peculiarities of a military journalist’s work; to analyze the work of military journalists during the Russia-Ukraine war; to examine Ukrainian military media and their functioning; to analyze online media publications that address the challenges and specifics of military journalism; to study military journalist reports; and to conduct interviews with military journalists . Research results: military journalism is an essential component of the modern information space, particularly during armed conflicts. Military journalists play a key role in shaping an objective understanding of events on the frontlines, delivering verified information to the public, and strengthening morale. Their work combines journalistic professionalism with the responsibility of a servicemember, requiring specific knowledge, psychological resilience, and the ability to operate under extreme conditions. To ensure military journalism remains an effective tool of information security, it is crucial to continue developing this field, support frontline journalists, and create safe and enabling conditions for their work. This will contribute not only to strengthening the informational front but also to preserving national memory and social unity.
The profession of military journalist: the peculiarity and specificity of the work
Keywords: 6.061.00.00; військова журналістика; військовий журналіст; фронт; інформаційна війна; репортаж; стаття; медіа; інтерв’ю. Перелік використаних джерел: 1. Військова журналістика. Український аспект: становлення української військової журналістики; місце військової журналістики у медіапросторі в період воєнного стану; правові підстави діяльності військових журналістів під час воєнних дій / І. Копотун та ін. – К. : Вид. дім «Професіонал»; 2023. – 676 с. – Режим доступу: https://jurkniga.ua/contents/viyskova-zhurnalistika-ukrainskiy-aspekt-stanovlennya-u krainskoi-viyskovoi-zhurnalistiki-mistse-viyskovoi-zhurnalistiki-u-mediaprostori-v-p eriod-voiennogo-stanu-pravovi-pidstavi-diyalnosti-viyskovikh-zhurnalistiv-pid-chas voiennikh-diy.pdf 2. Войтко О. В. Особливості роботи українських журналістів у зоні воєнного конфлікту [Електронний ресурс] / Олександр Володимирович Войтко. – 2009. – Режим https://msj.ukma.edu.ua/images/uploads/textblog/voytko-diploma-2009.pdf 3. доступу: Гібридна війна і журналістика. Проблеми інформаційної безпеки: навч. посіб. / В. О. Жадько; О. І. Клименко; П. П. Куляс та ін. – Київ: Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова; 2018. – 357 с. 4. Дорош М. Журналісти в зоні АТО. Практичний порадник [Електронний ресурс] / Марина Дорош // Media Sapiens. – 2014. – Режим доступу: https://ms.detector.media/how-to/post/11543/2014-08-08-zhurnalisty-v-zoni-ato-prakt ychnyy-poradnyk/; military journalism; military journalist; frontline; information war; reportage; article; media; interview. 7