Розрахунок та порівняння гальмівних систем з повізковим та загальним гальмуванням вантажних вагонів - Бігун, Арсен Юрійович; Bihun, Arsen Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У цій роботі проведено аналіз, розрахунок і порівняння гальмівних систем, які на даний момент прогнозуються як перспективні для вантажних вагонів що використовують повізкове та загальне гальмування. Розглянуто конструктивні особливості, принципи дії та основні елементи гальмівних систем, включаючи гальмівні циліндри, важільні передачі, гальмівні колодки, повітророзподільники тощо. На основі нормативних даних і технічних характеристик проведено розрахунок основних параметрів гальм вагонів — гальмівної сили, ефективності гальмування, довжини гальмівного шляху, оцінка можливості заклинювання колісних пар при гальмуванні та багато інших показників для систем із повізковим і загальним гальмуванням. Визначено переваги та недоліки кожного типу гальмівної системи з точки зору ефективності, надійності й технічного обслуговування. У роботі наведено практичні приклади застосування повізкового гальмування у вагонах підвищеної вантажопідйомності, закордонних вагонах та інноваційних вагонах, а також аналізуються випадки, де доцільним залишити використання загального гальмування. Окрему увагу приділено питанням охорони праці при виконанні слюсарних робіт, пов’язаних із обслуговуванням і ремонтом гальмівної системи вантажного вагона. Розглянуто заходи безпеки, правильну організацію робочого місця, використання засобів індивідуального захисту та дотримання технічних інструкцій. Об’єктом дослідження є дослідження ефективності та доцільності зміни гальмівних систем вантажних вагонів зі загальним та повізковим гальмуванням. 5 Предметом дослідження виступають типові системи гальмівної важільної передачі загального та повізкового гальмування, гальмівні важільні передачі візків та схеми пневматичної й механічної частини гальм вагонів. Метою роботи є визначення можливості на доцільності застосування повізкового гальмування та перевірка елементів ГВП при змінених схемах гальмування вагона.

This work analyzes, calculates and compares brake systems that are currently predicted to be promising for freight cars using bogie and general braking. The design features, principles of operation and main elements of brake systems are considered, including brake cylinders, lever gears, brake pads, air distributors, etc. Based on regulatory data and technical characteristics, the main parameters of wagon brakes are calculated - braking force, braking efficiency, braking distance, assessment of the possibility of wheel pairs jamming during braking and many other indicators for systems with bogie and general braking. The advantages and disadvantages of each type of brake system in terms of efficiency, reliability and maintenance are determined. The paper provides practical examples of the use of bogie braking in wagons of increased load capacity, foreign wagons and innovative wagons, and also analyzes cases where it is advisable to leave the use of general braking. 6 Special attention is paid to the issues of labor protection when performing locksmith work related to the maintenance and repair of the brake system of a freight wagon. Safety measures, proper organization of the workplace, the use of personal protective equipment and compliance with technical instructions are considered. The object of the study is to study the effectiveness and feasibility of changing the brake systems of freight cars with general and bogie braking. The subject of the study is typical brake lever transmission systems of general and bogie braking, bogie brake lever transmissions and schemes of the pneumatic and mechanical parts of the brakes of cars. The purpose of the work is to determine the feasibility of using bogie braking and checking the elements of the GVP with changed braking schemes of the car.
Calculation and comparison of braking systems with bogie and general braking of freight cars
Keywords: 6.273.00.01; вагон; гальмування; гальма; гальмівний циліндр; колодка; візок; wagon; braking; brakes; brake cylinder; shoe; bogie