Numerical modeling of surface subsidence due to compaction of soil with fine inclusions - Мартинюк, П. М.; Мічута, О. Р.; Ульянчук-Мартинюк, О. В.; Martyniuk, P. M.; Michuta, O. R.; Ulianchuk-Martyniuk, O. V. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Сформовано математичну модель фільтраційної консолідації неоднорідного ґрунтового масиву з урахуванням зміни розмірів площі під час процесу ущільнення. Неоднорідність розглядається як наявність дрібних включень (геобар'єрів), фізико-механічні характеристики яких відрізняються від характеристик основного ґрунту. З математичної точки зору модель описується однофазною задачею Стефана, складовою якої є кінематична гранична умова на верхній рухомій межі. Метою дослідження є з'ясування впливу дрібних включень на динаміку просідання поверхні ґрунту в процесі ущільнення. Зміна розмірів області розв'язку фізично визначається зміною об'єму пор пористого середовища в процесі розсіювання надлишкового тиску. Якщо проникність геобар'єру низька, це впливає на динаміку процесів консолідації та, відповідно, на величину просідання. Знайдено розв'язки початково-крайової задачі методом скінченних елементів для нелінійного параболічного рівняння в гетерогенній області з умовою спряження неідеального контакту. Наведено методи числової дискретизації часу, метод визначення зміни положення верхньої межі в дискретні моменти часу та алгоритм визначення фізико-механічних характеристик пористого середовища залежно від ступеня консолідації. Розглянуто ряд тестових прикладів та досліджено вплив тонкого включення на динаміку зміни положення верхньої межі області розв'язку задачі.

A mathematical model of filtration consolidation of an inhomogeneous soil mass was formed taking into account the change in the size of the area during the compaction process. The inhomogeneity is considered as the presence of fine inclusions (geobarriers) the physical and mechanical characteristics of which differ from those of the main soil. From a mathematical viewpoint, the model is described by a one-phase Stefan problem that has a kinematic boundary condition on the upper moving boundary as its component. The purpose of the research is to find out the effect of fine inclusion on the dynamics of subsidence of the soil surface in the process of compaction. The change in the dimensions of the solution area is physically determined by the change in the volume of the pores of the porous medium in the process of dissipating excess pressure. If the permeability of the geobarrier is low, it affects the dynamics of consolidation processes and, accordingly, the magnitude of subsidence. Finite element solutions of the initial-boundary value problem for the nonlinear parabolic equation in the heterogeneous region with the conjugation condition of non-ideal contact were found. Numerical time discretization methods, a method for determining the change in the position of the upper boundary at discrete moments of time, and an algorithm for determining the physical and mechanical characteristics of a porous medium depending on the degree of consolidation are given. A number of test examples were considered, and the effect of a thin inclusion on the dynamics of the change in the position of the upper boundary of the problem solution area was investigated.
Числове моделювання просідання поверхні як наслідок ущільнення грунту з тонким включенням
Keywords: консолідація; просідання; умова спряження; метод скінченних елементів; consolidation; subsidence; conjugation condition; finite element method