Accuracy of height measurements for leveling across wide water bodies - Celms, A.; Ratkevičs, A.; Brants, A.; Kauranens, E. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
The objective is to carry out measurements across the river Lielupe applying geomet ric leveling, trigonometric leveling and global positioning me thods. As the end result the effectiveness of each me thod are evaluated and each method quality parameters are compared. Elevation between the ground marks were measur ed with the digital leveler DiNi12, according to Class I leveling requirements. For leveling directly across the rive r Lielupe were used optical leveler Zeiss Ni002 and new type leveling mark strengthened on leveling rod. Given the estimat ed standard deviation of the measurements, it is concluded that the most accurate measurements performed by geometric leveling with leveling system Zeiss Ni 002. This method significantly increases the overall accuracy of the leveling network, as well as reduces costs without carrying out additional leveling. Мета роботи – встановити точність визначення перевищень при використанні методів геометричного, тригонометричного нівелювання, а також користуючись методами ГНСС. У ході роботи визначені точностні показники отриманих перевищень при використанні кожного з вищеназваних методів і проведено порівняння отриманих точностних показників. Під час проведення робіт дотримувалися вимоги, встановлені для виконання нівелювання мережі 1 класу, в роботі на мостах користу-валися нівеліром Dini12. Для прямих вимірів користувались нівеліром ZEISS Ni002 із застосуванням нівелірних марок для поліпшення прочитування вимірювань. На основі порівняння отриманих середніх квадратичних помилок вимірювань дійшли висновку, що найточніші результати вимірів отримані з використанням системи ZEISS Ni002. Метод значно покращує загальну точність результатів нівелювання і скорочує витрати на виконання робіт (зокрема грошові)– вилучаючи досі існуючу необхідність шукати обхідні маршрути нівелювання для вимірювань, що пересікають значні водні перешкоди. Цель работы – установить точность определения превышений при использовании методов геометрической, тригонометрической нивелировки а также пользуясь методами ГНСС. В ходе работы определены точностные показатели полученных превышений при использовании каждого из вышеназванных методов и проведено сравнение полученных точностных показателей. При проведении работ соблюдались требования, установленные для выполнения нивелировки сети 1 класса, в работе на мостах пользовались нивелиром DiNi12. Для прямых измерений пользовались нивелиром ZEISS Ni002 с применением нивелирных марок для улучшения считывания измерений. На основе сравнения полученных средних квадратических ошибок измерений пришли к выводу, что самые точные результаты измерений получены с использованием системы ZEISS Ni002. Метод значительно улучшает общую точность результатов нивелировки и сокращает затраты на выполнение работ (в том числе денежные)– исключая до сих пор существовавшую необходимость искать обходные маршруты нивелировки для измерений, пересекающих значительные водные преграды.
Точність вимірів висот через широкі водні перешкоди
Точность измерений высот через широкие водные преграды
Keywords: leveling; leveling mark; optical leveler