Професійні стандарти журналіста в умовах воєнного часу - Поврозник, Анастасія Андріївна; Povroznyk, Anastasiia Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт дослідження: короткі новинні випуски інформаційного марафону «Єдині новини». Предмет дослідження: професійні стандарти журналіста в умовах війни, приклади порушень та особливості застосування стандартів інформаційної журналістики сучасними медіями. Метою роботи є простежити вплив війни на професійні журналістські стандарти, проаналізувати особливості роботи українських медій в умовах російсько-української війни, зокрема, виявити порушення та дотримання професійних стандартів в контексті новинного контенту на прикладі інформаційного марафону «Єдині новини». Результати дослідження: в роботі проаналізовано новинний відеоконтент сучасних медій та наповнення інформаційних випусків телевізійного марафону «Єдині новини», виявлено порушення та особливості дотримання професійних стандартів інформаційної журналістики, зокрема, новинного мовлення. Підкреслено, що професійні стандарти та морально-етичні засади є основою якісної та відповідальної журналістики, оскільки легковажне поводження з інформацією, особливо під час війни, може завдати великої шкоди її споживачам та безпеці держави. Дослідження показало, що зважаючи на умови воєнного стану, усталені стандарти потребують перегляду відповідно до нових умов роботи журналістів та нових правил комунікації, продиктованих війною. Акцентовано на тому, що тривала війна та потужна маніпулятивна пропаганда ворога послаблюють інформаційні кордони нашої держави, тому архіважливим сьогодні є питання якісного, безперервного, вичерпного, доступного та достовірного інформування 4 населення України та світу про суспільно-політичну ситуацію в країні, оскільки роль медій сьогодні не лише показати правдиві факти російських злочинів, а й не дати Росії спотворити дійсність.

Object of research: brief news releases of the "United News" information marathon. Subject of research: professional standards of journalists during wartime, examples of violations, and the specifics of applying information journalism standards by modern media. The aim of the work is to trace the impact of war on professional journalism standards, to analyze the peculiarities of the work of Ukrainian media in the conditions of the Russian-Ukrainian war, particularly to identify violations and compliance with professional standards in the context of news content, using the "United News" marathon as a case study. Research results: the work analyzes the news video content of modern media and the content of information releases of the "United News" television marathon, reveals violations and features of compliance with the professional standards of information journalism, particularly news broadcasting. It is emphasized that professional standards and moral-ethical foundations are the basis of quality and responsible journalism, as careless handling of information, especially during wartime, can cause significant harm to its consumers and state security. The study shows that under martial law, established standards need to be reconsidered in accordance with the new conditions of journalists’ work and the new communication rules dictated by the war. It is highlighted that the prolonged war and powerful manipulative propaganda of the enemy weaken the information borders of our state, therefore the issue of high-quality, continuous, exhaustive, accessible, and reliable informing of the population of Ukraine and the world about the socio-political situation in the country is of utmost importance. Today, the role of media is not only to present the truth about Russian crimes but also to prevent Russia from distorting reality.
Professional standards of a journalist in wartime
Keywords: 6.061.00.00; професійні стандарти журналіста; кодекс етики; воєнний стан; російсько-українська війна; інформаційна журналістика; новинне мовлення; «Єдині новини»; баланс думок; нейтральність; достовірність. Перелік використаних джерел: 1. Дворянин П. Розуміння стандарту: пошуки нових правил у журналістиці війни. Вісник Львівського університету. Серія Журналістика. 2024. Випуск 54-55. С. 43 57. 2. Детектор медіа. URL: https://detector.media/. 3. Інститут масової інформації. URL: https://imi.org.ua/. 4. Кодекс етики. URL : https://cje.org.ua/ethics-codex/. 5. Комісія з журналістської етики. URL: https://cje.org.ua/. 6. Куляс І. Оновлена методологія моніторингу телемарафону «Єдині новини». Детектор медіа. 2024. URL : https://detector.media/shchodenni telenovini/article/221856/2024-01-18-onovlena-metodologiya-monitoryngu telemarafonu-iedyni-novyny/ 7. Наказ Головнокомандувача Збройних сил України. URL : https://cutt.ly/r0xhXnW. 8. Офіційний портал Верховної ради України. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/index. 9. Саморегуляція українських медіа під час дії воєнного стану в Україні. З досвіду роботи Комісії з журналістської етики: Аналітично-довідковий збірник / За заг. ред. Л. Кузьменко; Л. Кущ; М. Дворового; О. Погорелова. – Видання друге; доповнене. – К.; 2023. 138 с. 10. Як викладати журналістику конфлікту. Посібник для викладачів факультетів журналістики / Загальна редакція Дуцик Д.Р. К.: ГО «Український інститут медіа та комунікації»; 2019. 112 с; professional journalism standards; code of ethics; martial law; Russian Ukrainian war; information journalism; news broadcasting; "United News"; balance of opinions; neutrality; credibility. List of sources used: 6 1. Dvoryanyn P. Understanding the Standard: Seeking New Rules in War Journalism. Bulletin of Lviv University. Series Journalism. 2024. Issue 54–55. P. 43–57. 2. Detector Media. URL: https://detector.media/ 3. Institute of Mass Information. URL: https://imi.org.ua/ 4. Code of Ethics. URL: https://cje.org.ua/ethics-codex/ 5. Commission on Journalistic Ethics. URL: https://cje.org.ua/ 6. Kulyas I. Updated Methodology for Monitoring the “United News” Telethon. Detector Media. 2024. URL: https://detector.media/shchodenni telenovini/article/221856/2024-01-18-onovlena-metodologiya-monitoryngu telemarafonu-iedyni-novyny/ 7. Order of the Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine. URL: https://cutt.ly/r0xhXnW 8. Official Portal of the Verkhovna Rada of Ukraine. Legislation of Ukraine. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/index 9. Self-regulation of Ukrainian Media during Martial Law in Ukraine. From the Experience of the Commission on Journalistic Ethics: Analytical and Reference Collection / Ed. by L. Kuzmenko; L. Kushch; M. Dvorovyi; O. Pohorelov. – 2nd revised ed. – Kyiv; 2023. 138 p. 10. How to Teach Conflict Journalism. A Guide for Journalism Faculty / General Editor: Dutsyk D.R. Kyiv: NGO "Ukrainian Institute of Media and Communication"; 2019. 112 p