Проблема сутності народного суверенітету та його визначення в конституційному праві - Ковальчук, Віталій; Богів, Ярина; Kovalchuk, Vitaliy; Bohiv, Yaryna; Ковальчук, Виталий; Богив, Ярина (Видавництво Львівської політехніки)
З’ясовано сутність народного суверенітету як правового феномену та запропоновано його авторське визначення для науки конституційного права. Доведено, що “народний суверенітет” є складним правовим поняттям, яке складається з двох взаємопов’язаних та взаємодоповнювальних елементів – “суверенітет” та “народ”, які формують цілісну правову категорію, яка одночасно є основоположним принципом сучасного конституціоналізму. Зміст народного суверенітету полягає у тому, що це сформована в процесі суспільного життя природна властивість народу володіти верховною, незалежною, установчою владою, яка виражає загальну волю кожного індивіда і реалізується у правах громадян, за їх безпосередньої участі, в межах наявної конституційної держави.

The essence of people’s sovereignty as a legal phenomenon is clarified and its author’s definition for the science of constitutional law is proposed. It is proved that “people’s sovereignty” is a complex legal concept that consists of two interrelated and complementary elements – “sovereignty” and “people”, which form a coherent legal category, which is at the same time the fundamental principle of modern constitutionalism. The content of people’s sovereignty is that it is formed in the process of public life natural attribute of the people to possess a supreme, independent, constitutive power, which expresses the universal will of each individual and is realized in the rights of citizens, with their direct participation, within the existing constitutional state.

Выяснено сущность народного суверенитета как правового феномена и предложено его авторское определение для науки конституционного права. Доказано, что “народный суверенитет” является сложным правовым понятием, которое состоит из двух взаимосвязанных и взаимодополняющих элементов – “суверенитет” и “народ”, которые формируют целостную правовую категорию, которая одновременно является основополагающим принципом современного конституционализма. Содержание народного суверенитета заключается в том, что это сложившаяся в процессе общественной жизни природное свойство народа владеть верховной, независимой, учредительной властью, выражает общую волю каждого индивида и реализуется в правах граждан, при их непосредственном участии, в рамках существующей конституционной государства.
The problem of the nature of people’s sovereighty and its definition in the constitutional law
Проблема сущности народного суверенитета и его определение в конституционном праве
Keywords: народний суверенітет; національний суверенітет; конституційна держава; конституціоналізм; права людини; громадянство; суверенна влада; народ; нація; people’s sovereignty; national sovereignty; constitutional state; constitutionalism; human rights; citizenship; sovereign power; people; nation; народный суверенитет; национальный суверенитет; конституционное государство; конституционализм; права человека; гражданство; суверенная власть; народ; нация; 340.12