Екстрагування розчинної твердої фази з шару пористого інертного середовища - Люта, О. В.; Симак, Д. М.; Liuta, O. V.; Symak, D. M. (Видавництво Львівської політехніки, 2018)
Теоретично та експериментально досліджено процес екстрагування розчинної твердої фази на прикладі розчинення міді сульфату з інертного шару зернистого матеріалу. Цей процес одночасно являє собою два масообмінні процеси – розчинення та екстрагування. Описано експериментальну колонну вертикальну установку, методику проведення дослідів та аналіз міді сульфату у рідині, що виходить з колонки. Експериментально визначено коефіцієнт масовіддачі та представлено його значення безрозмірними параметрами. Складено математичну модель цього процесу та пред- ставлено розв’язки, за допомогою яких можна визначити час екстрагування на заданій висоті шару.

The process of extracting a soluble solid phase, on an example, of dissolving of copper sulfate from an inert layer of a grain material, was theoretically and experimentally investigated. This process simultaneously represents two mass-exchange processes – dissolution and extraction. The experimental vertical column equipment, the method of carrying out experiments and analysis of copper sulfate in the liquid that is coming from the column are described. The coefficient of mass deducing was experimentally determined and its value is represented by dimensionless parameters. A mathematical model of this process was made and solutions were presented, by which can be determined the extraction time at a given height of the layer.
Extraction of soluble solid phase from the porous inert environment
Keywords: масообмін; розчинення; екстрагування; зернистий шар; mass exchange; dissolution; extraction; grain layer; 66.061.4