Проєкт інформаційної системи захисту хмарних даних на основі блокчейну - Проказа, Уляна Степанівна; Prokaza, Uliana Stepanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2022)
Хмарне резервне копіювання та хмарне сховище часто використовуються як взаємозамінні поняття, оскільки обидва зберігають копії файлів і папок. Однак це дві різні технології. Хмарне резервне копіювання захищає дані від втрати або пошкодження, тоді як за допомогою хмарного сховища можна зберігати свої файли та папки на віддалених серверах, ділитися ними з колегами для співпраці або отримувати доступ до інформації з будь-якого місця через Інтернет. Можна охарактеризувати хмарне сховище як зовнішній жорсткий диск. Однак, на відміну від типового сценарію, коли жорсткий диск розміщено локально, за допомогою хмарного сховища надсилаються дані на сервери, розташовані за межами сайту. Це допоможе звільнити місце на локальних пристроях. Розроблювальний проєкт резервного копіювання хмарних сховищ включають Amazon Cloud Drive, Apple iCloud, Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive тощо. Ще однією перевагою хмарного сховища є легкий доступ до інформації незалежно від місцезнаходження чи часу. З локальними рішеннями для зберігання, щоб збільшити ємність сховища, потрібно додати повністю новий пристрій. Хмарне сховище не потребує покупки нового пристрою чи проходження складних процесів налаштування. Можна будь-коли плавно оновити свій план передплати, щоб збільшити обсяг пам’яті відповідно до вимог компанії. Одним із головних недоліків хмарного сховища є ручний вибір файлів і папок, які потрібно зберігати [1]. Визначено переваги програмного забезпечення для управління проєктами для кращого управління проєктами. Саме це, у свою чергу, призвело до ще глибших змін у житті людей, організації бізнесу та людському управлінні. У цьому розділі розглядаються труднощі передачі даних і відповідних політик дозволів із хмари до розподілених файлових систем. Визначено поняття інформаційних систем та їх компоненти та мети проєкту. Описано продукти-аналоги та їх характеристики, визначено недоліки, які є враховуватимуться в проєктуванні інформаційної системи захисту хмарних даних на основі блокчейну. Висвітлено проблему розроблення ефективної інформаційної системи захисту хмарних даних на основі блокчейну. Розроблено системний аналіз предметної області за допомогою використання UML для побудови логічної моделі системи. Опрацьовано варіанти вирішення проблеми втілення проєкту [2]. Описано основний процес розробки вимог та очікувані переваги від впровадження системи. Розроблено концептуальну модель системи та визначено мету розроблення та призначення системи - розробити проєкт системи, щоб забезпечити найвищий рівень безпеки для сучасних хмарних робочих навантажень. Описано функцiональнi ролi тa вiдповiдальнiсть за виконання проєкту. Визначено обсяг проєкту та спроєктовано iєpapxiї та графік викoнaння poбiт. Описані проміжні етапи виконання проєкту, план керування змінами до обсягу проєкту, план проєктних комунікацій, план керування якістю, план керування ризиками, план керування ресурсами. Отримано результати виконання проєкту та документи для успішної реалізації. Описано, як функціонуватиме система та за допомогою яких методів та засобів буде реалізована інформаційна система захисту хмарних даних. Відслідковано виконання проєкту та описано реалізацію проєктного завдання. Отже, на завершення проєкту інформаційної системи захисту хмарних даних на основі блокчейну реалізовано усі функції. Відбулося закриття проєкту після успішного результату створеного проєкту та розробленої готової системи. Реалізована процедура завершення проєкту та аналіз відповідності проєктним вимогам. Об'єкт дослідження – процес захисту хмарних даних на основі блокчейну. Предметом дослідження – методи та засоби захисту хмарних даних на основі блокчейну. Мета дослідження: створення інформаційної системи у вигляді вебсайту, який буде надавати можливості користувачу захищати хмарні дані. Результатом розробки є розроблена інформаційна система реалізована як система захисту хмарних даних на основі блокчейну.

Cloud backup and cloud storage are often used interchangeably, after which copies of files and folders are stored. However, these are two different technologies. Cloud backup protects data from loss or damage, while cloud storage allows you to save your files and folders on remote servers, share them with colleagues for collaboration, or maintain access to information from anywhere over the Internet. Cloud storage can be described as an external hard drive. However, unlike the typical scenario where the hard drive is on-premise, cloud storage sends data to off-site servers. This will help free up space on local devices. The developed cloud storage backup project includes Amazon Cloud Drive, Apple iCloud, Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, etc. Another advantage of cloud storage is easy access to information regardless of place or time. With on-premise storage solutions, you need to add an entirely new device to increase storage capacity. Cloud storage doesn't require buying a new device or going through complicated setup processes. You can smoothly upgrade your prepaid plan at any time to increase the amount of storage according to your business requirements. One of the main disadvantages of cloud storage is the manual selection of files and folders to save [1]. The benefits of project management software for better project management are identified. This, in turn, led to even deeper changes in people's lives, business organization and human management. This chapter examines the challenges of transferring data and related policy permissions from the cloud to distributed file systems. The concept of information systems and their components and the purpose of the project are defined. Analogue products and their characteristics are described, the shortcomings that are destroyed in the design of the information system for the implementation of blockchain cloud data protection are identified. The problem of developing an effective information system for the implementation of cloud data protection based on blockchain is highlighted. A system analysis of the subject area was developed using UML to build a logical model of the system. Options for solving the problem of project implementation have been worked out [2]. The main requirements of the development process and expected benefits from the implementation of the system are described. A conceptual model of the system was developed and the purpose of the system development and purpose was determined - to develop a system design to provide the highest level of security for modern cloud workloads. The functional role and responsibility for the implementation of the project is described. The scope of the project has been defined and the plans and schedule of work have been designed. The intermediate stages of the project implementation, the plan for managing changes to the scope of the object, the project communications plan, the quality management plan, the risk management plan, and the resource management plan are described. Project implementation results and documents for successful implementation have been received. It is described how the system will function and with the help of which methods and means the information system of cloud data implementation will be implemented. The implementation of the project was monitored and the implementation of the project task was described. So, at the end of the information system project for the implementation of block-based cloud data protection, all functions have been implemented. The project was closed after the successful outcome of the created project and the developed finished system. The project completion procedure and analysis of compliance with project requirements have been implemented. Study object - the process of cloud data protection based on blockchain. Scope ofresearch - the methods and means of cloud data protection based on blockchain. Goal of research: creation of an information system in the form of a website, which will provide the user with opportunities to protect cloud data. Briefly put research results. The result of the development is a developed information system implemented as a blockchain-based cloud data protection implementation system.
The project of information system of cloud data protection based on blockchain
Keywords: 8.126.00.03; – інформаційна система; блокчейн; хмарне сердовище; резервне копіювання; - information system; blockchain; cloud center; backup