Architecture development and implementation of a medicine search site using the DROGON framework - Плеш, Назар; Гладун, Мар’ян; Паращин, Жанна; Оксентюк, Віра; Кричковська, Аеліта; Plesh, Nazar; Hladun, Marian; Parashchyn, Zhanna; Oksentyuk, Vira; Krychkovska, Aelita (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Створено нову комп’ютерну програму (КП) як вебсайт класифікаційних груп для пошуку списків лікарських засобів (ЛЗ) як потенційних кандидатів на імпортозаміщення. Розроблення КП з умовною назвою ―Комп’ютерна програма імпортозаміщення лікарських засобів‖ (CPISM) здійснено із використанням відкритих баз даних, які регламентуються нормативно-правовими актами фармацевтичної галузі України. CPISM допомагає швидко знаходити переліки необхідних лікарських засобів (ЛЗ), які підлягають імпортозаміщенню, оскільки на фармацевтичному ринку України ці препарати представлені тільки імпортними препаратами. На сайті CPISM можна знайти перелік фармакологічних груп ЛП, які потребують імпортозаміщення, що особливо важливо в умовах воєнного стану. Виробництво цих препаратів можна здійснювати на вітчизняних фармацевтичних підпри- ємствах. Перевагами сайту CPISM, порівняно з іншими аналогічними пошуковими програмами, є використання та оброблення трьох основних баз даних лікарських засобів зі зручним оформленням: Державного реєстру лікарських засобів України, Національного переліку основних лікарських засобів та Реєстру лікарських засобів (оптові ціни виробників лікарських засобів). Це також дає змогу здійснювати пошук препаратів за міжнародними непатентованими назвами у всіх лікарських формах з різними дозуваннями. CPISM реалізовано у вигляді вебсторінки та адаптовано для різних пристроїв. Архітектуру розробленого сайту CPISM побудовано на основі модульного моноліту. Вебчастина та програма оброблення даних написані мовою C++. Вебчастину реалізовано за допомогою фреймворку Drogon, що забезпечує ORM для роботи з MySQL.

A new computer program (CP) has been created as a website for ATX classification groups to search for lists of medicinal products (MPs) as potential candidates for import substitution. The development of the CP with the conditional name ―Computer Program for Import Substitution of Medicines‖ (CPISM) was carried out using open databases, which are regulated by the regulatory legal acts of the pharmaceutical industry of Ukraine. CPISM helps to quickly find lists of necessary medicinal products (MPs) subject to import substitution since these medicines are represented only by imported drugs in the Ukrainian pharmaceutical market. Using the CPISM website, you can obtain a list of pharmacological groups of MPs that require import substitution, which is especially important in martial law conditions. The production of these drugs can be implemented in domestic pharmaceutical enterprises. The advantages of the CPISM website, compared to other similar search programs, are the use and processing of 3 main drug databases with a convenient presentation: The State Register of Medicinal Products of Ukraine, the National List of Essential Medicinal Products, and the Register of Wholesale Prices of Manufacturers of Medicinal Products. This also allows searching for drugs by international non-proprietary names in all dosage forms with different dosages. CPISM is implemented as a web page and adapted for various devices. The architecture of the developed CPISM website is built based on a modular monolith. The web part and the data processing program are written in C++. The web part is implemented using the Drogon framework, providing an ORM for working with MySQL.
Розроблення архітектури та впровадження сайту пошуку ліків за допомогою фреймворку DROGON
Keywords: вебсайт; медицина; архітектура; бази даних; фреймворк Drogon; website; medicines; architecture; database; Drogon framework