Соціальні детермінанти формування індивідуальної злочинної поведінки - Гумін, Олексій; Йосипів, Алла; Humin, Oleksii; Yosypov, Alla (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У статті проаналізовано основні підстави й обставини, що штовхають громадян на правопорушення, а також умов, що виникають у суспільстві та формують певні причини, які спричиняють вчиненню правопорушення. З огляду на криміногенність маргінальності та її залежність від особливостей кожної людини, її якостей, стабільності поглядів і переконань та можливий характер настання суспільно шкідливих наслідків, імовірна теорія причинності, на нашу думку, найдоцільніша у визначенні підстав появи маргінальності. Умови формування особи, виховання, соціалізація, вплив зовнішніх чинників протягом життя індивіда впливають на розвиток маргінальності й пов’язану з нею соціальну деформацію особи. Зроблено висновок, що оскільки на сьогодні в суспільстві практично відсутні соціальні орієнтири належної поведінки, що підтримуються державою. У зв’язку з тим, що державна політика не приділяє уваги підтримці суспільних цінностей та орієнтирів належної поведінки, кожний для себе визначає його межі. В умовах правової маргінальності, відмови від визнання правових приписів як основних, у сукупності зі споживчою ідеологією, в особи не залишається ніяких внутрішніх мотивів для відмови від вчинення правопорушення.

The article analyzes the main reasons and circumstances that push citizens to commit crimes, as well as the conditions that arise in society and form certain reasons that lead to the commission of crimes. Given the criminogenicity of marginality and its dependence on the characteristics of each person, their qualities, the stability of views and beliefs, and the possible nature of the occurrence of socially harmful consequences, the probable theory of causality, in our opinion, is the most appropriate in determining the reasons for the appearance of marginality. The conditions of personality formation, upbringing, socialization, the influence of external factors during an individual's life affect the development of marginality and the associated social deformation of a person. It was concluded that since there are practically no social guidelines of proper behavior supported by the state in society today. Due to the fact that the state policy does not pay attention to the support of social values and guidelines of appropriate behavior, everyone determines its limits for themselves. In conditions of legal marginality, refusal to recognize legal prescriptions as basic, combined with consumer ideology, a person has no internal motives for refusing to commit an offense.
Social determinants of the formation of individual criminal behavior
Keywords: причини протиправної поведінки; детермінанти; криміногенність; правомірна поведінка; соціальні зв’язки; середовище людини; causes of illegal behavior; determinants; criminogenicity; lawful behavior; social relations; human environment; 343.9