Особливості старіння окисненого нафтового бітуму марки БНД 60/90 ПАТ “Укртатнафта” - Донченко, М. І.; Гринишин, О. Б.; Кочубей, В. В.; Хлібишин, Ю. Я.; Donchenko, M.; Grynyshyn, O.; Kochubey, V.; Khlibyshyn, Yu. Ya. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
Істотним недоліком, що скорочує термін служби дорожнього полотна є старіння в’яжучого. В роботі описано основні чинники, які призводять до погіршення властивостей окиснених нафтових бітумів, та встановлено, що значна втрата в’яжучих властивостей втра- чається ще до введення дорожнього полотна в експлуатацію. Проведено штучне зістарю- вання зразків бітуму згідно з ГОСТ 18180 та здійснено порівняння показників до та після процесу 5- та 10-годинного старіння. Завдяки даним, одержаним у результаті проведеної інфрачервоної спектроскопії та термогравіметричного аналізу, глибше досліджено зміни, які відбуваються під час старіння бітуму.

A significant disadvantage of shortening life of the roadway is the aging of the binder. The main factors that lead to the deterioration of the properties of oxidized oil bitumen are described in the article. It is found that considerable loss of binding properties happens even before the commissioning of the road. An artificial aging of the bitumen samples according to GOST 18180 was performed and the indexes before and after the process of 5 and 10 hours aging were compared. Thanks to the data, obtained as a result of infrared spectroscopy and thermographic analysis, the changes occurring during the aging of bitumen are investigated more deeply.
Characteristics of aging of oxidized oil bitumen BND 60/90 PJSC “Ukrtatnafta”
Keywords: нафтовий дорожній бітум; технологічне старіння; термоокисне старіння; асфальтобетонне покриття; окиснення гудрону; petroleum road bitumen; technological aging; thermal oxidation aging; asphalt concrete coating; tar oxidation