Витік і захист інформації в коаксіальних і симетричних лініях зв’язку - Нічога, Віталій (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2003)
Розглядаються питання захисту сигналів, що проходять у коаксіальних і симетричних лініях зв’язку. Ці сигнали створюють у просторі, що безпосередньо прилягає до ліній зв’язку, надзвичайно слабке електромагнітне поле. Це поле може бути використане зловмисником або конкурентом для отримання конфіденційної інформації, якщо вона передається по цих лініях зв’язку. На основі запропонованих фізичних і математичних моделей проаналізовано зовнішнє електромагнітне випромінювання поблизу коаксіальних і симетричних ліній зв’язку, зроблена кількісна оцінка компонент цього поля; розглянуті також питання ефективності захисту ліній зв’язку шляхом екранування. The problems of protection of signals, that flow in concentric and symmetric communication lines, are considered in the report. These signals create very weak electromagnetic fields in the line nearby space. These fields can be used by malefactors or competitors to obtain confidential information that is transmitting by the communication lines. The external electromagnetic emission near concentric and sym¬metric communication lines are analysed on the base of the proposed physical and mathematical models. Also an estimation of effectiveness of communication lines protection when they are located in cylindrical shields are carried out.