Інноваційний вебзастосунок для військових блогів: інтеграція штучного інтелекту для створення контенту - Кунинець, Яромир Романович; Kunynets, Yaromyr Romanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах інформаційної війни надзвичайно важливою є наявність надійних інструментів для створення, поширення та модерації військової інформації. Зростаюча потреба у швидкому доступі до перевіреного контенту, особливо у воєнний час, стала поштовхом для створення вебзастосунку MilBlog — онлайн-платформи, яка поєднує класичні функції ведення блогу з можливостями генеративного штучного інтелекту. Платформа орієнтована на потреби військових блогерів, журналістів, аналітиків і звичайних користувачів, які хочуть ділитися важливою інформацією про події на фронті, озброєння, тактику, логістику чи військові інновації. У застосунку реалізовано зручний механізм створення публікацій: користувачі можуть писати статті вручну або скористатися модулем ШІ, який автоматично генерує текст на задану тему. Для поліпшення читабельності і якості контенту передбачено функції редагування. Застосунок також включає базові соціальні можливості: коментування публікацій, вподобання, фільтрацію та пошук за ключовими словами. Темна тема, адаптивна верстка та зрозумілий інтерфейс роблять платформу зручною у використанні. Система передбачає дві ролі — звичайного користувача та адміністратора. Адміністратори мають доступ до інструментів модерації: можуть видаляти небажаний контент, блокувати користувачів або оновлювати дані вручну. Процес розробки передбачав повний цикл створення вебзастосунку: від аналізу вимог і моделювання структури до розробки інтерфейсу, інтеграції ШІ модуля та проведення тестування. Створено базу даних для зберігання інформації про користувачів, пости та коментарі, налаштовано систему обробки запитів і забезпечено базовий рівень захисту даних. Платформа може бути ефективно застосована у роботі інформаційних підрозділів Збройних Сил України, аналітичних центрів, волонтерських організацій, а також в освітньому середовищі — для навчання студентів, які вивчають інформаційну безпеку, журналістику чи військову справу.

In the context of modern information warfare, reliable tools for creating, distributing, and moderating military-related information are of critical importance. The increasing demand for fast and verified access to information — especially in wartime — has driven the development of MilBlog, an online platform that combines traditional blogging functionality with the capabilities of generative artificial intelligence. The platform is designed to meet the needs of military bloggers, journalists, analysts, and regular users who wish to share vital information about frontline events, weaponry, tactics, logistics, or military innovations. MilBlog offers a convenient publishing mechanism: users can write articles manually or use the built-in AI module, which automatically generates text based on a given topic. To improve content quality and readability, editing features are also provided. The application includes core social features such as article commenting, likes, filtering, and keyword search. A dark mode, responsive design, and intuitive interface enhance user experience. The system supports two roles: regular users and administrators. Administrators have access to moderation tools — they can remove unwanted content, block users, or manually update data. The development process involved the full lifecycle of web application creation: from requirement analysis and structure modeling to interface development, AI module integration, and testing. A database was created to store user data, posts, and comments. A query handling system was configured, and basic data protection mechanisms were implemented. The platform can be effectively used by information units of the Armed Forces of Ukraine, analytical centers, volunteer organizations, and in educational environments — for training students studying information security, journalism, or military science.
Innovative web application for military blogs: integration of artificial intelligence for content creation
Keywords: 6.122.00.00; військовий блог; генерація контенту; онлайн-платформа; штучний інтелект; модерація; коментарі; інформаційна безпека; аналітичні статті. Перелік використаних джерел: 1. NATO Review. How digital technologies shape defence [Електронний ресурс]. – 2023. – Режим доступу: https://www.nato.int/review/; вільний. – Загал. з екрану. (27.05.2025). 2. Digital Journal. AI in defence journalism [Електронний ресурс]. – 2024. – Режим доступу: https://www.digitaljournal.com/tech-science/ai-defense-news; вільний. – Загал. з екрану. (27.05.2025). 3. NATO. Summary of NATO's revised Artificial Intelligence (AI) strategy [Електронний ресурс]. – 2024. – Режим https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_227237.htm; Загал. з екрану. (27.05.2025); military blog; content generation; online platform; artificial intelligence; moderation; comments; information security; analytical articles