Міжособистісні взаємини подружніх пар в умовах війни - Курпіль, Тетяна Андріївна; Kurpil, Tetiana Andriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота присвячена дослідженню проблематики сімейних взаємин, зокрема питанням попередження, профілактики та подолання подружніх конфліктів. У дослідженні взяло участь 60 осіб: 30 чоловіків і 30 жінок у віці від 21 до 27 років. Припущення про те, що задоволеність шлюбом знижується через розбіжності в оцінках і очікуваннях подружжя, підтвердилося: це сприяє зростанню конфліктності, особливо в питаннях домінування, довіри та очікувань. Жінки частіше висловлюють незадоволення, що суперечить очікуванням чоловіків і впливає на рівень задоволеності стосунками. Аналіз за методикою Т. Лірі виявив значні невідповідності в уявленнях подружжя, які провокують конфлікти, особливо в аспектах домінування-підпорядкування. Дослідження за методикою Ю. Альошиної, Л. Гозмана та К. Дубовської підтвердило існування різних рольових очікувань, особливо виражених у відповідях чоловіків. Жінки прагнуть автономії, але також очікують традиційної підтримки від партнерів, що створює напругу між особистими прагненнями й соціальними очікуваннями. Чоловіки ж схильні уникати обговорень проблем, обираючи компроміс. Таким чином, відмінності в уявленнях жінок і чоловіків про фактори задоволеності шлюбом впливають на частоту та інтенсивність конфліктів у шлюбі.

The work is devoted to the study of the problems of family relations, in particular, the prevention, prevention and overcoming of marital conflicts. 60 people took part in the study: 30 men and 30 women aged 21 to 27 years. The assumption that marital satisfaction decreases due to differences in spouses' evaluations and expectations has been confirmed: this contributes to the growth of conflict, especially in matters of dominance, trust, and expectations. Women are more likely to express dissatisfaction, which contradicts men's expectations and affects the level of relationship satisfaction. Analysis according to the method of T. Leary found significant inconsistencies in the views of spouses that provoke conflict, especially in aspects of dominance-submission. Research according to the methodology of Yu. Alyoshinoi, L. Gozman and K. Dubovskaya confirmed the existence of different role expectations, especially expressed in the answers of men. Women seek autonomy but also expect traditional support from their partners, creating a tension between personal aspirations and social expectations. Men, on the other hand, tend to avoid discussing problems, choosing a compromise. Thus, differences in the perceptions of women and men about the factors of marital satisfaction affect the frequency and intensity of marital conflicts. Key words: marital relationships, young family, marital conflict, "real self" of men and women, "ideal partner," "real partner," conflict areas, interpersonal conflict response strategies.
Interpersonal relations of married couples in conditions of war
Keywords: 8.053.00.01; шлюбні відносини; молода сім’я; подружній конфлікт; "Я-реальне" чоловіків і жінок; "ідеальний партнер"; "реальний партнер"; сфери конфліктів; стратегії поведінки у міжособистісних конфліктах