Synthesis, Characterization and Antibacterial Activity of Sn(II) and Sn(IV) Ions Complexes Containing N-Alkyl-N-Phenyl Dithiocarbamate Ligands - Ali, Wissam Abbas; Mihsen, Hayder Hamied; Guzar, Sajid H. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У цій роботі ліганди з донорними атомами S2, N-метил-N-фенілдитіокарбамат натрію [L1] та N-етил-N-фенілдитіокарбамат натрію [L2] одержано з дисульфіду карбону за допомогою N-метиланіліну та N-етиланіліну, відповідно. Комплекси іонів Sn(II) та Sn(IV) з N-алкіл-N-фенілдитіокарбаматом одержано та охарактеризовано за допомогою CHNS елементного аналізу, інфрачервоної спектроскопії (FT-IR), 1Н ЯМР-спектроскопії, мас-спектроскопії, УФ-спектроскопії, вимірювання магнітної сприйнятливості та провідності. Аналітичні та спектральні дані показують, що стехіометрія для всіх комплексів становить 1 : 2 метал до ліганду. Спектральні дані підтверджують добру координацію дитіокарбаматного ліганду з металом через атоми сульфуру в дитіокарбаматному фрагменті. Вимірювання молярної провідності комплексів з використанням ДМФА як розчинника показало, що комплекси Sn(II) є неіонними, тоді як комплекси Sn(IV) є іонними. Ліганди L1 і L2 та їхні комплекси досліджено щодо бактерій Staphylococcusaureus і Escherichiacoli.

In the current study, ligands S2 donor atoms, sodium N-methyl-N-phenyldithiocarbamate [L1], and sodium N-ethyl-N-phenyldithiocarbamate [L2] are prepared from carbon disulfide with N-methyl aniline and N-ethyl aniline, respectively. Sn(II) and Sn(IV) ions complexes containing N-alkyl-N-Phenyl dithiocarbamateare prepared and characterized by CHNS elemental analysis, infrared spectroscopy (FT-IR), 1HNMR-spectroscopy, mass spectroscopy, UV-visible spectroscopy, magnetic susceptibility and conductivity measurements. The analytical and spectral data show that the stoichiometry for all complexes is 1 : 2 metal to ligand. The spectral data confirm good coordination of dithiocarbamate ligand with the metal through sulfur atoms of dithiocarbamate moiety. Molar conductivity of complexes are measured using DMF as a solvent and indicated that the complexes of Sn(II) are non-ionic whereas Sn(IV) complexes are ionic. The ligands L1 and L2 and their complexes are examined against Staphylococcus aureus bacteria and Escherichia coli bacteria.
Синтез, характеристика й антибактеріальна активність комплексів іонів Sn(II) та Sn(IV), що містять N-алкіл-N-фенілдитіокарбаматні ліганди
Keywords: антибактеріальна активність; Nалкіл-N-фенілдитіокарбамат; комплекси стануму; спектральні дані; antibacterial activity; N-alkyl-N-phenyl dithiocarbamate; tin complexes; spectral data