Розроблення концепції створення студентського простору на кафедрі соціальних комунікацій та інформаційної діяльності - Гук, Наталія Іванівна; Huk, Nataliia Ivanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дослідженні визначено що створення комфортного, гнучкого та технічно оснащеного простору сприятиме покращенню соціальній активності студентів, неформального навчання та спілкування на кафедрі. Проаналізовано вітчизняний та закордонний досвід організації студентських просторів. Зокрема, розглянуто скандинавську модель відкритих, інклюзивних зон (наприклад, бібліотека Oodi у Гельсінкі), що поєднують функції навчання, дозвілля та комунікації [1]. Також у дослідженні наведено приклади технічно гнучких аудиторій у TU Delft та Aalto University, які забезпечують можливість трансформації простору відповідно до типу занять, форми взаємодії та цифрових потреб [6][5]. Особливу увагу приділено архітектурно-дизайнерському аспекту, зокрема ергономіці, освітленню та колористиці, які істотно впливають на психоемоційний стан студентів [2]. Враховано важливість формування візуальної ідентичності простору – логотипу, шрифтів, палітри [4]. На базі проведеного аналізу сформовано концепцію створення мультифункціонального студентського простору, що передбачає інтеграцію цифрових рішень (Wi-Fi, проєктори, зарядні станції) та принципів універсального дизайну [3]. У підсумку хочу зазначити, що запропоноване рішення формує не лише фізичний простір, а й сприяє розвитку академічної культури, студентської ініціативи та міжособистісної взаємодії. Робота може бути використана як модель для створення подібних просторів в інших освітніх підрозділах. Об’єкт дослідження – формування студентських просторів у закладах вищої освіти. Предмет дослідження – вплив студентського простору на освітню, комунікативну та соціальну активність студентів. Мета дослідження: розробити концепцію створення студентського простору на кафедрі СКІД, що сприятиме підвищенню ефективності навчання, комунікації та діяльності студентів. Результати дослідження: у процесі дослідження розроблено концепцію мультифункціонального студентського простору на кафедрі СКІД з технічними характеристиками та рекомендаціями щодо впровадження. Простір орієнтований для навчання, відпочинку та неформальної комунікації.

The study determined that the creation of a comfortable, flexible and technically equipped space will contribute to improving the social activity of students, informal learning and communication at the department. The domestic and foreign experience of organizing student spaces was analyzed. In particular, the Scandinavian model of open, inclusive zones (for example, the Oodi library in Helsinki) was considered, combining the functions of learning, leisure and communication [1]. The study also provides examples of technically flexible classrooms at TU Delft and Aalto University, which provide the possibility of transforming the space according to the type of classes, forms of interaction and digital needs [6][5]. Particular attention is paid to the architectural and design aspect, in particular ergonomics, lighting and color, which significantly affect the psycho-emotional state of students [4]. The importance of forming a visual identity of the space – logo, fonts, palette [3] – was taken into account. Based on the analysis, a concept for creating a multifunctional student space was formed, which involves the integration of digital solutions (Wi-Fi, projectors, charging stations) and the principles of universal design [2]. In conclusion, I would like to note that the proposed solution forms not only the physical space, but also contributes to the development of academic culture, student initiative and interpersonal interaction. The work can be used as a model for creating similar spaces in other educational units. The object of the study is the formation of student spaces in higher education institutions. The subject of the study is the influence of student space on the educational, communicative and social activity of students. The purpose of the study: to develop a concept for creating a student space at the Department of Computer Science and Engineering, which will contribute to increasing the efficiency of learning, communication and student activity. Research results: in the process of the study, a concept of a multifunctional student space at the Department of Computer Science and Engineering was developed with technical characteristics and recommendations for implementation. The space is oriented for learning, recreation and informal communication.
Development of the Concept for Creating a Student Space at the Department of Social Communications and Information Activities
Keywords: 6.029.00.04; – студентський простір; кафедра СКІД; неформальне навчання; візуалізація; цифрові технології; міждисциплінарність; студентська активність; – student space; Department of Computer Science and Engineering; informal learning; visualization; digital technologies; interdisciplinarity; student activity