Сутність та цілі використання судових експертиз під час досудового розслідування кримінальних проваджень - Ортинський, Володимир; Ortynsky, Volodymyr (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Стаття присвячена проблемі криміналістичного та процесуального аналізу сутності й цілей використання судових експертиз під час досудового розслідування кримінальних проваджень. У кримінальній процесуальній діяльності спеціальні знання використовуються у двох формах: у формі залучення спеціалістів під час проведення окремих слідчих (розшукових) дій; у формі залучення експерта в кримінальне провадження для проведення експертизи. Саме друга із зазначених вище форм залучення спеціальних знань є особливо важливою для кримінального провадження в цілому і для досудового розслідування зокрема, оскільки ця форма надає нове джерело доказів у кримінальному провадженні. Встановлено, що проведення експертизи спрямоване на отримання нових, раніше невідомих слідчому фактичних даних із застосуванням спеціальних знань. Зокрема, виявлення сторонніх мікрооб’єктів на речових доказах, вилучених у потерпілих при вчиненні вбивств, розбійних нападів, зґвалтувань тощо, встановлення початкових записів у документах, які були змінені, тощо, тобто виявлення невідомих раніше слідчому фактичних даних, які є доказами у справі. При цьому інформація, яка встановлюється експертом, не обов’язково має бути абсолютно новою для слідчого, оскільки перевірка одних доказів на базі інших у кримінальному провадженні здійснюється шляхом зіставлення їх змісту і з’ясування їхньої погодженості один з одним. При цьому така перевірка буде взаємодоповнюючою. Так, наприклад, результати слідчого експерименту шляхом відтворення обстановки та обставин події кримінального правопорушення, проведеної з метою перевірки показань підозрюваного про те, як ним були спричинені ушкодження потерпілому (використане знаряддя, способи нанесення ударів, їх кількість тощо), зіставляються з висновками судово-медичної експертизи потерпілого. Збіг отриманих результатів буде свідчити про те, що подія відбувалася саме так, як вказує підозрюваний. Отже, у слідчого з’являється новий доказ, який тільки підтверджує вже відомі йому дані про факти. Констатовано, що на підставі аналізу сутності залучення спеціальних знань у кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування кримінальних проваджень можна виділити певні напрямки використання висновків експерта, цілями яких є: у доказуванні – отримання нових доказів, перевірка інших доказів, формування комплексів доказів; у тактичному плані – висунення та перевірка версій, моделювання механізму вчинення кримінального правопорушення, подолання протидії розслідуванню; в організаційному плані – обґрунтування рішень, які приймає слідчий у розслідуваному кримінальному провадженні; у профілактиці злочинів – встановлення обставин, які сприяли вчиненню кримінальних правопорушень. Відмічено, що від цілей використання висновків судових експертиз у кримінальних провадженнях треба відрізняти цілі провадження судових експертиз, тобто завдання, які вирішуються експертом.

The article is devoted to the problem of forensic and procedural analysis of the essence and purposes of the use of forensic examinations during the pre-trial investigation of criminal proceedings. In criminal procedural activity, special knowledge is used in two forms: – in the form of involving specialists during certain investigative (search) actions; – in the form of involving an expert in criminal proceedings for examination. It is the second of the above forms of attracting special knowledge that is particularly important for criminal proceedings in general and for pre-trial investigation in particular, as this form provides a new source of evidence in criminal proceedings. It is established that the examination is most often aimed at obtaining new, previously unknown to the investigator factual data using special knowledge. In particular, the detection of foreign microobjects on material evidence seized from victims of murder, robbery, rape, etc., the establishment of initial entries in documents that have been changed, etc., ie the detection of previously unknown to the investigator facts that are evidence in the case. However, the information established by the expert does not have to be completely new to the investigator, as the examination of some evidence on the basis of others in criminal proceedings is carried out by comparing their content and finding out their consistency with each other. In this case, such a test will be complementary. . For example, the results of the reproduction of the situation and circumstances of the event, conducted to verify the testimony of the accused about how he caused damage to the victim (used weapons, methods of strikes, their number, etc.), are compared with the findings of forensic examination the victim. The coincidence of the obtained results will indicate that the event took place exactly as indicated by the suspect. Thus, the investigator has new evidence, which only confirms the facts already known to him. It is stated that on the basis of the analysis of the purposes of attracting special knowledge in criminal proceedings at the stage of pre-trial investigation of criminal proceedings it is possible to allocate certain directions of using expert conclusions, the purposes of which are: – in proving – obtaining new evidence; – in the tactical plan – nomination and verification of versions, modeling of the mechanism of commission of a criminal offense, overcoming of opposition to investigation; – in organizational terms – justification of decisions made by the investigator in the investigated criminal proceedings; – in crime prevention – the establishment of circumstances that contributed to the commission of criminal offenses. It is noted that from the purposes of using the conclusions of forensic examinations in criminal proceedings should be distinguished the purposes of forensic examinations, ie the tasks to be solved by the expert.
The essence and purposes of the use of forensic examinations in the pre-trial investigation of criminal proceedings
Keywords: судова експертиза; висновок експерта; досудове розслідування; кримінальне провадження; forensic examination; expert opinion; pre-trial investigation; criminal proceedings; 343.1; 343.9