Міграційні процеси в Україні та особливості соціального й політико-правового статусу мігрантів (на прикладі «російської» міграції часу імперських Росії та СРСР) - Терлюк, І. Я.; Терлюк, О. І.; Terlyuk, I. Ya.; Terlyuk, O. I.; Терлюк, И. Я.; Терлюк, А. И. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Досліджено історичні аспекти міграційних процесів в Україну, зокрема особливості соціального й політико-правового статусу мігрантів на прикладі «російської» міграції періоду імперських Росії та СРСР. Доведено, що росіяни в Україні як етнос склався в результаті міграційних процесів. Простежено тенденції зростання чисельності, напрями розселення, а також особливості соціально-правового статусу українських росіян. З’ясовано місце російського населення в етнічній структурі українських земель. Показано взаємозалежність між політичним фактором (держава) й політико-правовим статусом росіян в Україні, їхнім впливом на соціально-економічний і суспільно-політичний розвиток країни.

Historical aspects of migration processes in Ukraine, in particular features of social and political and legal status of migrants on the example of Russian migration of time Imperial Russia and the USSR are investigated. It is proved that Russians in Ukraine as an ethnic group formed as a result of migration processes. Tendencies of growth of number, directions of settlement, and also features of the social and legal status of the Ukrainian Russians are traced. The place of the Russian population in the ethnic structure of the Ukrainian lands is determined. The interdependence between the political factor (state) and the political and legal status of Russians in Ukraine, their influence on the socio-economic and socio-political development of the country is shown.

Исследуются исторические аспекты миграционных процессов в Украине, в частности особенности социального и политико-правового статуса мигрантов на примере «русской» миграции времени имперских России и СССР. Доказано, что русские в Украине как этнос сложился в результате миграционных процессов. Прослежено тенденции роста численности, направления расселения, а также особенности социально-правового статуса украинских россиян. Выяснено место русского населения в этнической структуре украинских земель. Показано взаимозависимость между политическим фактором (государство) и политико-правовым статусом русских в Украине, их влиянием на социально-экономическое и общественно-политическое развитие страны.
Migration processes in Ukraine and features of social and political and legal status of migrants(based on the «russian» migration in times of imperial Russia and the USSR)
Миграционные процессы в Украине и особенности социального и политико-правового статуса мигрантов (на примере «русской» миграции времен имперских России и СССР)
Keywords: міграція; росіяни; Україна; Російська імперія; СРСР; соціальне становище; політико-правовий статус; migration; Russians; Ukraine; Russian Empire; USSR; social status; political and legal status; миграция; русские; Украина; Российская империя; СССР; социальное положение; политико-правовой статус; 34; [316.75 (4)]; 32 (477) “15/19”