Силове поле шнекової зуборізної фрези та його кількісна оцінка - Грицай, І. Є.; Ситнік, В. В. (Видавництво Державного університету "Львівська політехніка", 2020)
Розроблена математична модель силового поля та динаміки процесу, а також оцінки його нерівномірності у функції від миттєвих значень параметрів зрізів шнекової фрези. Виведено залежності для розрахунку складових сили різання та крутного моменту на кожному зубці та окремому лезі шнекової фрези з врахуванням тертя по передній та задній поверхнях і умов невільного різання. Розроблено метод комплексного експериментального дослідження нарізання зубчастих коліс шнековими фрезами з можливістю диференційованого вивчення роботи утворення стружки та різання окремими зубцями та лезами. Наведені результати експериментального дослідження процесу, що порівнюються із теоретичними значеннями на основі моделі.
Keywords: 621.914.5; 621.9.015