The need for eco-driving technologies in urban public transport - Slatov, Ivan; Murovany, Igor (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Розглянуто виклики, що стоять перед громадським транспортом в Україні з точки зору скорочення споживання палива та викидів шкідливих речовин. Відсутність або недостатній розвиток засобів і методів моніторингу поведінки водіїв, а також висока плинність кадрів створюють значні труднощі в контролі за водіям та транспортними засобами. Проведене дослідження в Луцьку дало змогу проаналізувати поведінку водіїв пасажирських автобусів у місті. Результати показали, що типовими режимами водіння є холостий хід (40 %), прискорення (18 %), рух з постійною швидкістю (29 %) та гальмування (13 %). Дослідження також виявило середні значення прискорень і гальмувань, і ці результати не відповідають вимогам економного водіння. Встановлено кореляцію між поведінкою водія та цими динамічними характеристиками розгону і гальмування. Для вирішення зазначиних проблем запропоновано впровадження сучасних рішень, таких як системи допомоги за економного водіння (EDAS) або інтегровані системи, такі як FleetControl від TRIONA, які можуть допомогти проаналізувати умови експлуатації та зменшити витрату палива і викиди шкідливих речовин. Ці програми також можуть слугувати ефективними інструментами моніторингу як для окремих водіїв, так і для транспортних компаній. Описано ці програми та зроблено огляд досліджень, пов’язаних із їх використанням і розвитком. Крім того, наголошено на важливості навчання водіїв екологічному водінню як ефективного методу підвищення економічності використання палива в транспортних компаніях. Наголошено на необхідності подальших досліджень для повного розуміння складнощів функціонування громадського транспорту в Україні та потенційних переваг впровадження інноваційних технологій для сталого та ефективного майбутнього галузі.

This article discusses the challenges facing public transport in Ukraine in terms of reducing fuel consumption and emissions. The absence or insufficient development of means and methods for monitoring driver behaviour, as well as high staff turnover, create significant difficulties in controlling drivers and vehicles. A conducted study in Lutsk, the administrative center of the Volyn region, analyzed the driving behavior of passenger buses in the city. Results showed that typical driving modes include idling (40 %), acceleration (18 %), driving at a constant speed (29 %), and braking (13 %). The study also revealed average accelerations and decelerations, and these results do not meet the requirements of ecological driving. The correlation between driver behavior and these dynamic acceleration and braking characteristics has been established. Possible causes for this phenomenon are discussed in the study. The article proposes the introduction of modern solutions to solve these problems. These solutions are Eco-Driving Assistance Systems (EDAS) or integrated systems, such as FleetControl from TRIONA, which can help learning operating conditions and reduce fuel consumption and emissions. These programmes can also serve as effective monitoring tools for individual drivers and transport companies. This paper describes these applications and reviews the research related to their use and development. In addition, the article highlights the importance of training drivers in eco-driving as a cost-effective method of improving fuel efficiency in transport companies. The paper concludes by emphasising the need for further research to fully understand the complexities of public transport in Ukraine and the potential benefits of introducing innovative technologies for a more sustainable and efficient future for the industry.
Потреба впровадження технологій екологічного водіння в міському громадському транспорті
Keywords: поведінка водія; екологічне водіння; паливна ефективність; громадський транспорт; моніторинг в реальному часі; міський транспорт; експлуатація транспортних засобів; експлуатаційні витрати; сталий транспорт; управління автопарком; оптимізація алгоритмів; вплив на навколишнє середовище; driver behavior; eco-driving; fuel efficiency; public transport; real-time monitoring; urban transport; vehicle operation; operating costs; sustainable transportation; fleet management; algorithm optimization; environmental impact