Етика державного службовця як засіб запобігання та протидії корупції - Баран, Анастасія; Годик, Ірина; Baran, Anastasiia; Holiak, Iryna (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
У статті всебічно досліджується етику державного службовця як засіб запобігання та протидії корупції. Наголошується, що державні службовці мають особливе суспільне призначення, цілі, завдання, які зумовлені особливостями їхньої професійної діяльності. Виконуючи завдання і функції держави, державні службовці потенційно мають конфлікти (у тому числі конфлікт інтересів), складні ситуації, корупційні ризики, що вимагає наявності не лише професійних (ділових), психологічних якостей, освітнього рівня, а й моральних якостей. Під час виконання своїх посадових обов’язків державні службовці мають усвідомлювати, що вони зобов’язані вірно служити народові України й гідно нести звання державного службовця. Як виписано в Міжнародному кодексі поведінки державних посадових осіб, державна посада – це посада, наділена довірою, яка передбачає зобов’язання діяти в інтересах держави. Державні посадові особи повинні виконувати свої обов’язки і функції компетентно й ефективно, відповідно до законів і з повною доброчесністю, а також приймати справедливі і неупереджені рішення. Корумпована особа, яка обіймає таку посаду, діє всупереч цим вимогам, зловживаючи довірою держави. Вона діє незаконно, недоброчесно, несправедливо й упереджено, надаючи при цьому неправомірну перевагу своєму приватному інтересу чи інтересам інших осіб.

The article comprehensively examines the ethics of a civil servant as a means of preventing and countering corruption. It is emphasized that civil servants have a special public purpose, goals, tasks that are determined by the specifics of their professional activity. While performing the tasks and functions of the state, civil servants potentially have conflicts (including conflict of interests), difficult situations, corruption risks, which requires the presence of not only professional (business), psychological qualities, educational level, but also moral qualities. While performing their official duties, civil servants should be aware that they are obliged to faithfully serve the people of Ukraine and to bear the title of civil servant with dignity. As stated in the International Code of Conduct for Public Officials, a public office is a position of trust that involves the obligation to act in the interests of the state. Public officials must perform their duties and functions competently and efficiently, in accordance with the law and with full integrity, and make fair and impartial decisions. A corrupt person who holds such a position acts contrary to these requirements, abusing the trust of the state. It acts illegally, unscrupulously, unjustly and biasedly, giving an undue advantage to its private interest or the interests of other persons.
Civil servant ethics as a means of preventing and combating corruption
Keywords: державний службовець; етика державного службовця; корупція; запобігання та протидія корупції; civilservant; civilservant ethics; corruption; prevention and counteraction of corruption; 340.1