Аналіз якості обслуговування пасажирів громадського транспорту м. Львова - Крупа, В. І.; Вельган, В. І.; Житенко, О. В.; Krupa, V.; Velhan, V.; Zhytenko, O. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Проаналізовано наукові праці та публікації щодо якості пасажирського обслуговування у громадському транспорті. Визначено основні критерії якості та обрано методологію для оцінювання задоволеності транспортними послугами. Наведено результати анкетування пасажирів тролейбусного маршруту. Запропоновано методи покращення якості транспортного обслуговування у м. Львові.

Scientific papers and publications on the quality of passenger service on public transport were analyzed. Was also defined the basic quality criteria. The methodology for the measurement of satisfaction with transport services was chosen. A poll of passengers on trolleybus route was made. Methods for improving the quality of transport services in the city were suggested.
Researching of service quality in public transport in Lviv city
Keywords: громадський транспорт; пасажир; якість транспортного обслуго- вування; методика SERVQUAL; public transport; passenger; transport service quality; methodology SERVQUAL; 656.132