Дизайн кафе з елементами української ідентичності у м. Новояворівськ, вул. Приозерна, 9 - Микуланинець, Єлізавета Романівна; Yurovych, Yelizaveta Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У дипломному проєкті наведено результати розробки концепції дизайну інтер’єру кав’ярні з елементами української ідентичності. Розглянуто способи проєктування інтер’єрів закладів громадського харчування в умовах малих міст, зокрема їхню соціальну функцію як центрів комунікації та дозвілля. Проведено аналіз та узагальнення досвіду дизайну сучасних кафе й кав’ярень, із акцентом на інтерпретацію національних мотивів у поєднанні з актуальними світовими тенденціями. На основі проведеного дослідження розроблено експериментальний дизайн-проєкт кав’ярні, що поєднує сучасний стиль з етнокультурними елементами. Запропоновані оригінальні дизайнерські рішення враховують локальні особливості, культурний контекст та принципи універсального дизайну, що дозволяє залучити широку клієнтську аудиторію. Науковою новизною є комплексний підхід до проєктування інтер’єру кав’ярні, що базується на синтезі сучасних дизайнерських принципів і елементів української національної ідентичності. В роботі визначено принципи та прийоми формування інтер’єру, які дозволяють репрезентувати український культурний код у гармонійному та функціональному просторі сучасного закладу.

This thesis presents the results of the development of an interior design concept for a cafe incorporating elements of Ukrainian identity. The project explores approaches to designing interiors of public catering establishments in small towns, focusing on their social role as centers of communication and leisure. The work analyzes and summarizes the experience of designing modern cafes, with emphasis on the integration of national motifs alongside current global design trends. Based on the conducted research, an experimental cafe design project was developed, combining contemporary style with ethnocultural elements. The proposed original design solutions take into account local characteristics, cultural context, and the principles of universal design, enabling the attraction of a broad customer audience. The scientific novelty lies in a comprehensive approach to cafe interior design based on the synthesis of modern design principles and elements of Ukrainian national identity. The thesis identifies key principles and techniques for interior formation that effectively represent the Ukrainian cultural code in a harmonious and functional modern environment.
Cafe design with elements of Ukrainian identity in Novoyavorivsk, 9 Pryozerna St.
Keywords: 6.022.03.03; дизайн інтер’єру; кав’ярня; українська ідентичність; етностиль; сучасний стиль; громадський простір; національні мотиви; мале місто; універсальний дизайн; функціональність; культурна самобутність; interior design; modern cafes; Ukrainian identity; ethnic style; contemporary style; public space; national motifs; small town; universal design; cultural uniqueness