Особливості проектування життєвого шляху студентами з різним рівнем осмисленості життя - Юзефчик, Олена Романівна; Yuzefchyk, Olena Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Життєвий шлях у психології розуміється як шлях становлення її індивідуальності; індивідуальна історія особистості, що відбиває її світоглядну суть; життєва творчість, в якій людина свідомо створює саму себе, у неї формується ціннісна позиція і розвивається воля. Аналіз показує, що до структури життєвого шляху входять ті факти, події та вчинки, які визначають становлення індивіда як становлення особи. З метою визначення закономірностей проектування проектування життєвого шляху в студентів із різним рівнем осмисленості життя було досліджено 50 осіб віком від 18 до 23 років та різної статі. У студентів було відзначено домінування низьких та середніх показників осмисленості життя. Потреби в розвитку себе та отриманні духовного задоволення від власної діяльності є для носіїв зазначених характеристик другорядними чинниками. Представники групи студентів із високим рівнем осмисленості життя продемонстрували наявність чітких цілей у житті. Натомість, серед представників групи студентів із низьким рівнем осмисленості життя було виявлено несформованість чітких життєвих цілей, незадоволеність перебігом власного життя та скептичну оцінку власних можливостей впливати на свою життєдіяльність. У групі студентів із високим рівнем осмисленості життя було відзначено перевагу показників високого та середнього рівня суб’єктивного контролю. Натомість, у групі студентів із низьким рівнем осмисленості життя домінували показники низького рівня, що свідчить про наявність у опитуваних залежності від того, що про них подумають оточуючі, як буде оцінена їхня діяльність. Було відзначено домінування низького рівня вольової саморегуляції в групі студентів із низьким рівнем осмисленості життя. Натомість, у групі студентів із високим рівнем осмисленості життя домінували високі показники, що свідчать про їхню здатність до здійснення самостійної саморегуляції..

Life path in psychology is understood as the path of formation of its individuality; individual history of the personality, reflecting its worldview essence; life creativity, in which a person consciously creates himself, a value position is formed in him and the will develops. The analysis shows that the structure of the life path includes those facts, events and actions that determine the formation of the individual as the formation of a person. In order to determine the regularities of designing the life path of students with different levels of meaningfulness of life, 50 people aged 18 to 23 years and of different sexes were studied. The needs for self-development and obtaining spiritual satisfaction from one's own activities are secondary factors for the carriers of the above characteristics. These students feel uncomfortable when there is a need for creative thinking, the need to establish active social contacts. Representatives of the group of students with a high level of meaningfulness of life demonstrated the presence of clear goals in life. In contrast, among representatives of the group of students with a low level of meaningfulness of life, the lack of formation of clear life goals, dissatisfaction with the course of their own lives, and a skeptical assessment of their own opportunities to influence their life activities were revealed. In the group of students with a high level of meaningfulness of life, the predominance of indicators of high and medium levels of subjective control was noted. In contrast, in the group of students with a low level of meaningfulness of life, indicators of low levels dominated, which indicates that the respondents depend on what others think of them and how their activities will be evaluated. A low level of volitional self-regulation was noted in the group of students with a low level of meaningfulness of life. In contrast, in the group of students with a high level of meaningfulness of life, high indicators dominated, indicating their ability to exercise independent self-regulation.. Key words: life path, meaningfulness of life, life design, comparative analysis, students.
Peculiarities of designing a life path by students with different levels of life meaningfulness.
Keywords: 8.053.00.01; життєвий шлях; осмисленість життя; життєве проектування; порівняльний аналіз; студенти