Суспільно-політична діяльність молодіжних об’єднань у 1894–1939 рр. у Західній Україні - Плазова, Тетяна (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Досліджується та аналізується питання суспільно-політичної діяльності молодіжних об’єднань у 1894–1939 рр. у Західній Україні, які були втіленням духовної культури українського народу, джерелом утвердження національної свідомості, свободи особистості та свободи нації. Саме у цей період молодіжні об’єднання, які формувались переважно із студентської молоді та учнів старших класів, разом із суспільством проходили складний шлях свого внутрішнього розвитку: від невеличких громадських організацій до дієвих національно-свідомих об’єднань. Іnvestigated and analyzed the issue of socio-political activities of youth association in the years 1894–1939 in Western Ukraine, which were the embodiment of spiritual culture оf the Ukrainian people, the source of the development of national consciousness, individual liberty and freedom of the nation. During this period the youth association, which formed mostly of students and senior students, along with the public were complicated way of its internal development: from small NGOs to effective national-conscious associations.
Social and political activity of youth associations in Western Ukraine in 1894–1939
Keywords: молодіжні об’єднання; суспільно-політична діяльність; національна свідомість; громадянське суспільство; youth association; socio-political activities; national consciousness; civil society