Інформаційна система для формування маршрутів доставки бутильованої води - Шоха, Анатолій Анатолійович; Shokha, Anatolii Anatoliiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Інформаційна система для формування маршрутів доставки бутильованої води розроблена з метою автоматизації ключових логістичних процесів у сфері доставки. Актуальність теми обумовлена зростанням попиту на бутильовану воду, необхідністю підвищення ефективності логістики та якості обслуговування клієнтів. У роботі проведено аналіз сучасних підходів до оптимізації маршрутів, розглянуто переваги хмарних технологій та інтеграції картографічних сервісів. Об’єкт дослідження – процес організації доставки бутильованої води. Предмет дослідження – інформаційна система для автоматизованого формування маршрутів доставки. Мета дослідження: створення інформаційної системи, що дозволяє автоматизувати прийом замовлень, формування оптимальних маршрутів та інформування користувачів про статус доставки. У роботі побудовано дерево цілей, розроблено ієрархію процесів на основі DFD-діаграм, обґрунтовано вибір програмних засобів (Next.js, Firebase Firestore, Mapbox), описано структуру бази даних та механізми логічного виведення для прийняття рішень щодо маршрутів. Реалізовано веб-додаток, який забезпечує зручний інтерфейс для клієнтів і менеджерів, дозволяє формувати маршрутні листи у PDF-форматі та оперативно оновлювати статус замовлень. Результати тестування підтвердили ефективність системи: автоматизація процесу дозволила зменшити час планування маршрутів, підвищити точність доставки та покращити якість обслуговування клієнтів. Практичне значення роботи полягає у можливості впровадження розробленої системи у підприємствах, що займаються доставкою води, а також у перспективі масштабування для інших сфер логістики. Система є гнучкою, масштабованою та може бути адаптована під різні бізнес-процеси, що робить її актуальною для сучасного ринку.

The information system for the formation of bottled water delivery routes was developed to automate key logistics processes in the delivery sector. The relevance of the topic is determined by the growing demand for bottled water, the need to improve logistics efficiency, and the quality of customer service. The thesis analyzes modern approaches to route optimization and considers the advantages of cloud technologies and the integration of mapping services. Study object – the process of organizing bottled water delivery. Scope of research – an information system for automated route planning. Goal of research: to create an information system that automates order processing, optimal route planning, and user notification about delivery status. The work includes a goal tree, a process hierarchy based on DFD diagrams, justification of software choices (Next.js, Firebase Firestore, Mapbox), a description of the database structure, and logical inference mechanisms for route decision-making. A web application was implemented, providing a user-friendly interface for clients and managers, enabling PDF route sheet generation and real-time order status updates. Testing results confirmed the system’s effectiveness: automation reduced route planning time, improved delivery accuracy, and enhanced customer service quality. The practical value lies in the possibility of implementing the developed system in water delivery companies and its scalability for other logistics sectors. The system is flexible, scalable, and can be adapted to various business processes, making it relevant for the modern market.
Information system for the formation of bottled water delivery routes
Keywords: 6.126.00.01; інформаційна система; логістика; доставка води; оптимізація маршрутів; Firestore; Mapbox; information system; logistics; water delivery; route optimization; Firestore; Mapbox