Comparison of modern 3D measurement methods for special tasks of shipbuilding industry - Брусак, Іван; Бакула, Кшиштоф; Савчук, Наталія; Brusak, Ivan; Bakuła, Krzysztof; Savchuk, Nataliia (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У роботі розглянуто сучасні технології 3D-вимірювань при виробництві суднобудівних деталей. Для дослідження виготовлено спеціальний шаблон ділянки кіля. Вимірювання шаблону виконані за допомогою лазерного трекера, лазерного сканування, промислової фотограмметрії та ручного сканування. У дослідженні для 3D-вимірювань використано наступне обладнання: лазерний трекер Leica Absolute Tracker AT960-LR, лазерний сканер Z+F Imager 5010, фотокамера Nikon D2Xs для промислової фотограмметрії, ручний сканер DPI-7 від DotProduct. Усі зібрані дані було імпортовано в програмне забезпечення 3DReshaper для порівняння. Проведено порівняння точності для конкретного використаного у дослідженні обладнання. Також у дослідженні надані рекомендації щодо оптимального використання обладнання та програмного забезпечення. Автори представляють оцінку витрат і часу, витраченого на вимірювання. Результати дослідження дозволять ефективно приймати рішення щодо вибору оптичного обладнання та методів 3D вимірювання в суднобудівній промисловості.

Research presents modern technologies of 3D measurements in shipbuilding production parts. Special template of the keel detail was made for the research. The detail measurements with a laser tracker, laser scanning, industrial photogrammetry and handheld scanning are performed. Leica Absolute Tracker AT960-LR was used for Laser tracker measurements. Laser scanning was performed with Z+F Imager 5010. Nikon D2Xs photo camera was used for Industrial photogrammetry. Handheld scanner DPI-7 from DotProduct was also used for 3D measurements of the details. All collected data were imported into 3DReshaper software for comparison. The accuracy comparison for the specific equipment used in the study is performed. The recommendations for optimal equipment use and software products in this research are also included. The authors also present the assessment of the cost and time spent on the measurements.
Порівняння сучасних методів 3D-вимірювання для вирішення задач суднобудівної промисловості
Keywords: 3D-вимірювання; лазерний трекер; лазерне сканування; промислова фотограмметрія; ручне сканування; 3D measurements; laser tracker; laser scanning; industrial photogrammetry; handheld scanning; 528.5; 629.5; 531.7