Інтелектуальна інформаційна система моніторингу апаратного та програмного забезпечення робочої станції - Хорканін, Максим Юрійович; Khorkanin, Maksym Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
На теперішній час складно уявити куточок світу де б не розвивалась ІТ індустрія в тому чи іншому представлені. Щодня створюються нові компанії, з’являються новітні технології, а інженери працюють над вдосконаленням існуючих та дослідженням нових шляхів розв’язання найпоширеніших проблем людства. Всі ці процеси є неможливими без інженерів програмного забезпечення та машин, які допомагають їм змінювати світ. Цими засобами зазвичай виступають робочі станції працівників. До них можна віднести як звичайний ноутбук на рецепції, серверний комп’ютер для обслуговування тисячі інтернет клієнтів, машину керування механічною рукою на заводі так і навчальний комп’ютер для школярів. Всі ці пристрої мають схожу будову та складаються з базових елементів, які іноді виходять з ладу або їх замінюють або вимагають ретельного контролю. На робочій станції може бути встановлене найрізноманітніше програмне забезпечення, яке іноді варто оновлювати, перевіряти та контролювати. Якщо варто прослідкувати за однією чи двома робочими станціями то це не викликає великих труднощів у звичайного інженера, проте якщо говорити про ІТ-відділ великої корпорації, заводу чи університету ця проблема набуває нечуваного масштабу. Необхідно постійно вести облік, аналізувати, перевіряти та слідкувати за компонентами та програмним забезпеченням робочих пристроїв[1]. Саме для розв’язання цієї складної проблеми існують інтелектуальні інформаційні системи моніторингу. Саме ці системи здатні збирати, аналізувати та моніторити стан всіх робочих станцій та їх компонентів. Інтелектуальна система моніторингу надає широкий спектр послуг з інвентаризації, моніторингу, аналізу отриманих даних та генерування звітів, що допоможе з легкістю слідкувати за апаратним та програмним забезпеченням робочої станції. Система здатна аналізувати дані про перебої в роботі та помилки і на основі отриманих результатів надавати певні рекомендації щодо їх виправлення[2]. Аналіз предметної області дозволяє зробити висновки, що дана тема є актуальна для дослідження. Реалізована інформаційна система користуватиметься популярністю на ринку програмного забезпечення та буде використовуватись в різних компаніях та корпораціях для моніторингу, дослідження та аналізу програмного та апаратного забезпечення робочих станції. Порівняння схожих за функціональністю інформаційних систем, аналіз переваг та недоліків дозволяє сформувати функціональні вимоги яким повинна відповідати розроблювана система, а також виправити недоліки якими володіють аналоги. Використання методів системного аналізу дозволило визначити головну ціль, а за допомогою МАІ вдалось обрати тип розроблюваної системи, що найкраще підходить для вирішення поставлених завдань. Для представлення головної цілі було побудоване дерево цілей, що демонструє всі цілі та їхні декомпозиції. Також для кращого розуміння роботи інформаційної системи, її архітектури та взаємодії компонентів було побудовано відповідні UML діаграми, а саме діаграми варіантів використання, класів, станів, діяльності та розгортання. Окрім цього було проаналізовано доступні методи та засоби розробки програмного забезпечення та обрано ті, що найкраще підходять для реалізації інтелектуальної інформаційної системи та її компонентів. Використовуючи обрані засоби можна легко та швидко розробити програмне забезпечення інтелектуальної системи, забезпечити легкість у використанні, продуктивність, ремонтопридатність та її надійність. Інтелектуальна інформаційна система моніторингу складається із бази даних та двох програми, які встановлюються на робочі станції відповідними інсталяторами та працюють у фоновому режимі. Об'єктом дослідження є процес моніторингу програмного та апаратного забезпечення робочої станції. Предметом дослідження є засоби та методи моніторингу апаратного та програмного забезпечення робочої станції. Метою даної роботи виступає проєктування та реалізація інтелектуальної інформаційної системи моніторингу апаратного та програмного забезпечення робочої станції. Результатом роботи є розроблена інформаційна система, що складається з двох програм, інсталяторів для встановлення цих програм та бази даних. Дана система дозволить користувачам здійснювати моніторинг робочих станцій, аналізувати отримані дані, отримувати сповіщення щодо помилок чи збоїв в роботі та генерувати звіти із детальною інформацією щодо програмного та апаратного забезпечення робочої станції.

It isn't easy to imagine a corner of the world where the IT industry is developing in one way or another. Many new companies, corporations, and technologies appear every day. Engineers work to improve existing and explore new ways to solve the most common problems of humankind. These processes are impossible without software engineers and their machines to help them change the world. These tools are usually workers' workstation machines. These include a regular laptop at the front desk, a server computer to serve thousands of Internet customers, a machine to control mechanical hands at the factory, and a training computer for schoolchildren or students. All these devices have a similar structure and consist of essential elements, which sometimes fail or require replacement and monitoring. The company and users can install various software on the workstation, which should be regularly updated, tested, and monitored. If an engineer monitor one or two workstations, it does not cause many difficulties for an ordinary engineer. However, if engineers have to follow the IT department of a large corporation, factory, or university, this problem becomes unprecedented. It is necessary to constantly keep records, analyze, check and monitor the components and software of working devices. Also, engineers should collect all received data in archives, analyze it and prepare reports with monitoring results [1]. Intelligent monitoring information systems have to solve this complex problem. These systems can collect, analyze and monitor the status of all workstations and their components. The monitoring system provides a wide range of services for inventory, monitoring, data analysis, and report generation, which will help to monitor the hardware and software of the workstation easily. The system can analyze data on outages and errors and provide specific recommendations for their correction [2]. Analysis of the subject area allows us to conclude that this topic is relevant for research. The implemented information system will be popular in the software market. It will be helpful for various companies and corporations to monitor, research, and analyze the software and hardware of workstations. Comparison of such information systems in terms of functionality and analysis of advantages and disadvantages allows for forming the functional requirements that must be met by the developed system and to correct the shortcomings of analogs. The use of systems analysis is permitted to determine the primary goal. MAI was also used for the analysis of intelligent information system. This evaluation method allows you to choose the type of system that is best suited to solve the problem. A goal tree was also built, representing the main goal and showing all goals and decompositions. Appropriate UML diagrams, such as usage diagrams, classes, states, actions, and deployments, have been created to understand better the operation of the information system, its architecture, and component interactions. Each diagram contains a detailed description and the necessary explanation of the work. Components of an intelligent information system for hardware and software monitoring on a workstation include a detailed analysis of work and interaction. In addition, the available methods and tools of software development were analyzed. Those mechanisms are best suited for implementing an intelligent information system and components. Using the selected tools, it easily and quickly develops intelligent system software and ensures ease of use, performance, maintainability, and reliability. The intelligent monitoring information system consists of a database and two programs installed on workstations by appropriate installers and run in the background. The object of research is the process of monitoring the software and hardware of the workstation. The subject of research is the means and methods of monitoring the hardware and software of the workstation. The purpose of this work is the design and implementation of intelligent information monitoring system hardware and software workstation. The result is a developed information system consisting of two programs, installers for installing these programs, and a database. This system will allow users to monitor workstations, analyze the data received, receive notifications of errors or outages and generate reports with detailed information about the software and hardware of the workstation.
Intelligent information system for hardware and software monitoring on a workstation
Keywords: 3.126.00.00; – інтелектуальна інформаційна система; робоча станція; програмне та апаратне забезпечення; моніторинг; - intelligent information system; workstation; software and hardware; monitoring