Презентація термінопонять етнофразеології - Савченко, Любов (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
У статті порушуються проблеми вивчення системи термінопонять етнофразеології як нового напрямку дослідження фразеології. Описується підґрунтя становлення етнофразеології та її основні складові компоненти вивчення. Подаються дефініції термінів на позначення понять етнофразеології, зокрема етнофразеологічна одиниця, етнофразеологізоване сполучення, перформативна етнофразеологічна одиниця. Акцентується увага на тому, що в центрі етнофразеології інтерпретація ментального, акціонального й вербального зрізів простору культури, що репрезентовані етнофразеологічними одиницями, сценаріями для формування яких стали міфи, обряди, звичаї, ритуали, вірування, клятви, прокляття, етикетні формули. The article deals with the problem of studying the system of terminological concepts of ethnophraseology as a new direction of phraseology research. The basis of ethnophraseology formation and its main study components are described. Definitions of terms denoting ethnophraseology concepts are given, namely those of ethnophraseological unit, ethnophraseological combination and performative ethnophraseological unit. The focus is on the idea that in the centre of ethnophraseology there is interpretation of mental, actional and verbal sections of cultural space that are represented by ethnophraseological units; scenarios for their formation were myths, rituals, customs, beliefs, oaths, curses and etiquette formulas.
Keywords: етнофразеологія; етнофразеологічна одиниця; етнофразеологізоване сполучення; перформативна етнофразеологічна одиниця; ethnophraseology; ethnophraseological unit; performative; ethnophraseological combination