Чосерова поетика алхімії: пролог і оповідь Слуги каноніка - Родигін, Костянтин (Національний університет "Львівська політехніка", 2015)
Досліджено поетику середньовічної європейської алхімії у художніх творах її сучасника, англійського поета XIV ст. Джеффрі Чосера, «Пролог Слуги каноніка» та «Оповідь Слуги каноніка». Показано, що ставлення Чосера до алхімії не є однозначно негативним, натомість має навіть ознаки певної ґлорифікації «герметичного мистецтва» з позицій езотеричного дискурсу. Розглянуто алхіміко-філософське наповнення багатозначних образів і метафор поета, що є індикаторами соціокультурних процесів «поетизації алхімії» та «алхімізації поезії». The paper deals with the poetics of Medieval European alchemy in the works of its contemporary, 14th century English poet Geoffrey Chaucer, namely the Canon’s Yeoman’s Prologue and the Canon’s Yeoman’s Tale. The author considers that Chaucer’s attitude towards alchemy is not definitely negative but it has some features of the ― «Hermetic Art» glorification in terms of esoteric discourse. Meaningful images and metaphors used by the poet are considered as indicators of ― «poetization of alchemy» and ― «alchemization of poetry» sociocultural processes.
Chaucer’s poetics of alchemy: the Canon’s Yeoman’s prologue and tale
Keywords: алхімія; Джеффрі Чосер; Пролог Слуги каноніка; Оповідь Слуги каноніка; поетизація алхімії; алхімізація поезії; консервативне новаторство; alchemy; Geoffrey Chaucer; the Canon’s Yeoman’s Prologue; the Canon’s Yeoman’s Tale; poetization of alchemy; alchemization of poetry; conservative innovation