Міжконфесійні змагання як вияв права українського народу на власні національні ідентичність і державність (остання чверть XVI – перша половина XVIІ ст.) - Терлюк, Іван; Terlyuk, Ivan; Терлюк, Иван (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Міжконфесійний чинник розглянуто як форму суспільно-політичної боротьби тогочасних інтелектуалів за відстоювання прав українського народу на власні національну ідентичність й національну державність. Наголошено на тому, що у ході полемічної боротьби поняття “русь” (себто – українці) і “православна віра” набувають тотожного змісту. Проводиться думка, що ідея верховенства в українському суспільстві духовної влади – влади православної церкви була єдино можливою у тогочасних умовах формою реалізації національної державності.

Inter-confessional factor is seen as a form of social and political struggle of contemporary intellectuals for defending the rights of the Ukrainian people for their national identity and national statehood. It is noted that during the polemic fighting the concept "Rus" (that is- Ukrainian) and "Orthodoxy" acquire the same meaning. There is an opinion that the idea of the rule in the Ukrainian society of the spiritual power -of power of the Orthodox Church was only possible in conditions of contemporary form of the national state.

Межконфессиональный фактор рассматривается как форма общественно- политической борьбы тогдашних интеллектуалов за отстаивание прав украинского народа на собственные национальную идентичность и национальную государ- ственность. Отмечается, что в ходе полемической борьбы понятие “русь” (то есть – украинцы) и “православная вера” приобретают тождественное содержание. Проводится мысль, что идея верховенства в украинском обществе духовной власти – власти православной церкви была единственно возможной в тогдашних условиях формой реализации национальной государственности.
Inter-race as an expression of law of the ukrainian people to own their national identity and statehood (Last quarter XVI – first half XVII centuries)
Межконфессионные споры как проявление права украинского народа на собственные национальные идентичность и государственность (последняя четверть XVI - первая половина XVII в.)
Keywords: полемічна література; національна ідентичність; національна державність; православна церква; polemical literature; national identity; national statehood; the Orthodox Church; полемическая литература; национальная идентичность; национальная государственность; православная церковь; 34(=161.2); 2-67(477) “15/16”