Видатний філософсько-правовий твір (до 200 річчя публікації «філософії права» Гегеля) - Коваль, Ігор; Коваль, Марія; Юрійчук, Олена; Koval, Ihor; Koval, Mariya; Yuriichuk, Olena (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Проаналізовано роль і місце в історії філософсько-правової думки написаного 200 років тому видатного твору – “Філософії права” німецького мислителя Г. В. Ф. Гегеля. Цю книгу вважають однією із найглибших і актуальних праць філософа, у якій Г. В. Ф. Гегель, творчо базуючись на розроблених ним діалектико-філософському методі та методології, досліджує складні процеси в соціально-політичному, правовому, економічному, морально-психологічному і релігійному житті громадянського суспільства і держави. “Філософія права” Г. В. Ф. Гегеля – це складна, комплексна, надзвичайно насичена численними ідеями і фактами праця, яка охоплює складну діалектику розвитку і функціонування суспільства і держави. Центральне місце в ній німецький філософ відводить політичній системі, особливо державі, а також громадянському суспільству, діалектиці взаємовідносин усіх соціальних структур у політико-правовій системі суспільства, ролі та місцю держави в захисті прав і свобод громадян. Увесь твір пронизаний думкою, що сутність і цінність права повинні бути тісно пов’язаними зі свободою. Істотне місце в роботі займає проблема взаємозв’язку і взаємовідносин держави і особистості, ролі сім’ї та релігії у формуванні правової свідомості й відповідальності всіх членів громадського суспільства, їх готовності добросовісно виконувати свої обов’язки і приписи права, зі зброєю в руках захищати безпеку і суверенітет своєї держави. Філософ зробив висновок, що прогресивний розвиток держави, прав і свобод громадян можливий тільки за умови суворого дотримання законності, справедливості та морально-християнських настанов. І у наш час ці та інші ідеї, які сформулював німецький мислитель, надзвичайно актуальні для України, яка у важких соціально-економічних, політичних, моральнопсихологічних умовах змушена вести боротьбу за свою незалежність і суверенітет. “Філософія права” – це твір, який ввійшов у золоту скарбницю світової філософськоправової думки.

The article analyzes the role and place in the history of philosophical and legal thought of the published work “Philosophy of Law” by the German thinker G. V. F. Hegel. Written 200 years ago, it is considered to be one of the most profound and relevant works in which Hegel creatively based on his dialectical and philosophical method and methodology analyzes the complex processes in the sociopolitical, legal, economic, moral, psychological and religious life of civil society and the state. Hegel’s “Philosophy of Law” is a compound and complex work, extremely rich in numerous ideas and facts, which covers the complex dialectic, development and functioning of society and the state. The German philosopher assigns a central place in it to the political system and especially to the state, as well as to civil society, the dialectic of relations of all social structures in the political and legal system of society, the role and place of the state in protecting the rights and freedoms of citizens. Throughout the work there is an opinion that the essence and value of law should be closely linked to freedom. An important place in the work is played by the problem of the relationship between the state and the individual, the role of family and religion in the formation of legal consciousness and responsibility of all members of civil society, their willingness to conscientiously fulfill their duties and requirements, to protect security belonging and sovereignty of the state. The philosopher concluded that the progressive development of the state, the rights and freedoms of citizens is possible only on the basis of strict observance of law, justice and moral and Christian guidelines. And in our time, these and other ideas formulated by the German thinker are extremely relevant for Ukraine, which in difficult socio-economic, political, moral and psychological conditions is forced to fight for their belonging and sovereignty. “Philosophy of Law” is a work that has entered the golden treasury of world philosophical and legal thought.
An outstanding philosophical and legal work (to the 200th anniversary of the publication of Hegel’s «philosophy of law»)
Keywords: суспільство; держава; державне будівництво; влада; право; мораль; релігія; філософія; сім’я; людина; society; state; state building; power; law; morality; religion; philosophy; family; human; 141